Kolem sKarty stále není jasno. V ČT ji vysvětlovali Drábek i advokátka

25.11.2012 21:44

V pořadu 168 hodin na ČT vysvětlovali některé zákonitosti kolem sKaret odborníci na právo, Jaromír Drábek i zástupkyně České spořitelny. Stále ale nejsou všechny náležitosti jasné.

Kolem sKarty stále není jasno. V ČT ji vysvětlovali Drábek i advokátka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

„Nikde není konkrétní povinnost pro osoby, že si ji mají vyzvednout,“ uvádí například advokátka Klára Valentová a poukazuje na odstavec v zákoně. Podobně tuto povinnost zpochybňuje i ombudsman Pavel Varvařovský.

Další otázkou je, na co všechno bude potřeba sKartu používat. Ministryně práce a sociálních věcí během týdne nejasně odpovídala a z jejích tvrzení vyplynulo, že karta bude potřeba na peněžní úkony. Česká spořitelna ale tvrdí opak. „Bude to dobrovolná služba a je pravděpodobné, že si ji příjemce zaplatí,“ dodala zástupkyně banky.

Na co všechno se budou moci dávky použít? Nebude například možné jimi zaplatit v herně, zato alkohol v obchodě ano. „Nám nikdo nebyl schopen nikdy vysvětlit, jakým způsobem se budou ty dávky kontrolovat,“ zlobila se v ČT i poslankyně ODS Lenka Kohoutová.

Bývalý ministr Jaromír Drábek se však podivuje, že se až nyní ozývá kritika. „Celý ten postup přes zadávání výběrového řízení … všechno bylo zveřejněno na internetu,“ uvedl. „Je to známo více než deset měsíců,“ dodal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…