Kolik Romů v České republice doopravdy pracuje? Tady jsou „odhady“

09.10.2018 16:53

Ještě předtím, než Miloš Zeman zaujal politickou a uměleckou scénu návrhem Michala Davida na vyznamenání, vzbudil poprask svými výroky o Romech. „Na rozdíl od jiných Romové za komunismu zase tak moc netrpěli,“ byl jeden z výroků, proti kterým se zvedl odpor, spolu s originálním: „Za komunismu Romové museli pracovat. A většinou pracovali jako kopáči, a když odmítli pracovat, byli označeni za osobu práce se štítící a šli do vězení.“ Nyní se Zemanovy výroky snažil vyvrátit sociolog Daniel Prokop. Píše o tom server Romea.cz.

Kolik Romů v České republice doopravdy pracuje? Tady jsou „odhady“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před budovou vlády proběhla demonstrace na podporu lidských práv českých Romů

Zeman se vůči kritice podle serveru ohradil, že ona sbírka fotografií pochází od těch 10 %, kteří pracují. Narážel tak zřejmě na data, která mu prý sdělili starostové a jiní lokální představitelé. Romea již teď tvrdí, že Zeman manipuluje. Monika Mihaličková z této organizace uvedla: „V ČR žije odhadem 150 tisíc ekonomicky aktivních Romů. V sociálně vyloučených lokalitách jich ekonomicky aktivních je 75 tisíc. Pokud bychom vycházeli z posledních čísel z roku 2015, tak kolem 50 tisíc Romů v těchto lokalitách nemá práci. Znamená to, že 70 % Romů pracuje,“ uvedla v reakci Mihaličková.

Anketa

Vadí vám, že Michal David dostane od Zemana státní vyznamenání?

12%
88%
hlasovalo: 13961 lidí

Pro Lidovky.cz se vyjádřil sociolog Daniel Prokop, že v sociálně vyloučených lokalitách žije polovina Romů. „Ale poměr 10 procent pracujících a 90 procent nepracujících, jak tvrdí Miloš Zeman, tam určitě není,“ řekl v rozhovoru. Vychází prý z výzkumu společnosti MIDIS z roku 2014, podle kterého je poměr pracujících a nepracujících Romů asi jedna ku jedné. Pokud se do toho započte i práce na černo a brigády, přehoupne se poměr pracujících k nepracujícím přes polovinu.

Pro zlepšení situace Romů by se podle něj měla schválit reforma oddlužení a také změnit přístup k předškolnímu vzdělávání, které údajně vede k lepším výsledkům na dalších stupních. Ale je tu prý jeden zásadnější problém. „Speciálně Rom je často posuzován ne podle svých individuálních dovedností, ale podle své etnicity. Například běžný Čech má potenciální ekonomický výnos z dokončené střední školy vyšší než Rom se stejným vzděláním. Ten totiž ví, že bude stejně posuzován podle svého původu. To je největší problém rasismu – blokuje individuální motivaci,“ uvedl Prokop.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…