Kolik imigrantů je nezaměstnaných? Hodně. Co s tím? To stojí ve zprávě světové organizace, která mnohé nepotěší

03.12.2015 12:51

Mezinárodní měnový fond (MMF) tvrdí, že ve Švédsku může v důsledku masivní migrace v příštích letech narůstat nezaměstnanost. Již dříve MMF kritizoval Švédsko za propastný rozdíl v zaměstnanosti mezi přistěhovalci a původním obyvatelstvem.

Kolik imigrantů je nezaměstnaných? Hodně. Co s tím? To stojí ve zprávě světové organizace, která mnohé nepotěší
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Multikutli společnost kolem stanice metra Chateau Rouge

Ve včera publikované zprávě MMF se píše, že „narůstající migrace může v budoucnosti způsobit vyšší nezaměstnanost“. Na základě předchozích zkušeností s tempem integrace cizinců do švédské společnosti lze prý předpokládat, že v roce 2020 vzroste nezaměstnanost na 8,5 %. Podle aktuálních údajů švédského úřadu práce je nyní bez práce 21,8 % zaměstnanců narozených mimo Švédsko. To představuje téměř trojnásobek nezaměstnanosti mezi rodilými Švédy, jež činí 7,8 %. Mezinárodní měnový fond také vyjádřil znepokojení nad délkou doby, kdy se přistěhovalci asimilují do většinové společnosti.

Po pěti letech přítomnosti ve Švédsku má práci pouze 48 % přistěhovalců a pouze 60 % po deseti letech, kdy žijí v zemi. Alarmující je rovněž dle MMF zjištění, že mezi švédskými přistěhovalci roste podíl těch, kteří mají pouze nízké vzdělání. V porovnání let 2005 a 2014 se jejich zastoupení zvýšilo ze sedmnácti na osmadvacet procent. Naproti tomu bankovní gigant Nordea nachází na masivním příchodu přistěhovalců i jasná pozitiva. Dle jeho výpočtů by se tak mohlo HDP země zvýšit o půl procenta více, než se původně předpokládalo. Zejména díky tomu, že se díky nově příchozím podaří vyplnit poptávku na pracovním trhu.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

„Migrace je důležitá pro udržení růstu počtu obyvatel v produktivním věku, jenž by bez příchodu přistěhovalců klesl o tři procenta v roce 2030 a o dvanáct procent v roce 2060, souhlasí autoři zprávy vypracované v rámci MMF s prognózami, které již dříve zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat. Dle studie MMF je nutné, aby byla v zemi s rychle stárnoucí populací učiněna celá řada opatření, jež by urychlila udělování povolení k pobytu a umožnila efektivně využívat vzdělávací systém. V neposlední řadě by tyto systémy měly být vyvíjeny s ohledem na rostoucí počty uprchlíků. K řešení by dle expertů z MMF mohlo být přijetí zákonů, jež by usnadňovaly zaměstnávání lidí s nízkou kvalifikací.

„Tímto způsobem by došlo k odstranění bariér na pracovním trhu, které souvisí s vysokými mzdami v zemi,“ píše se ve zprávě MMF. Jak připomíná internetový server The Local, socialistický premiér Švédska Stefan Löfven se již dříve nechal slyšet, že chce dosáhnout toho, aby mělo Švédsko nejnižší nezaměstnanost v rámci Evropské unie do roku 2020. Nicméně ministryně financí Magdalena Anderssonová v listopadovém rozhovoru pro deník Svenska Dagbladet poznamenala, že premiérův slib bude jen velmi obtížné splnit. Především z toho důvodu, že do Švédska letos dorazilo na téměř 200 000 tisíc uprchlíků. Vláda také proto před několika dny oznámila, že země dočasně další uprchlíky přestane přijímat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…