Kolínský politik: „Rakušan radši neměl dělat nic. Podívejte, jak si šel půjčovat do České spořitelny a kolik za to město zaplatilo…“

25.08.2021 18:18 | Ze sítí

Martin Herman ze středočeského ANO se pozastavil nad videem předsedy hnutí STAN Víta Rakušana, které v rámci předvolební kampaně zveřejnil. Podle jeho slov nemohl věřit vlastním očím. „Celé je to ve stylu: uzdravil jsem Kolín, uzdravím i republiku. Bez uzardění v něm mimo jiné tvrdí, že se zasloužil o snížení dluhu města Kolína, a vychvaluje investice, které za doby jeho starostování Kolín pozvedly,“ nestačí se divit Herman.

Kolínský politik: „Rakušan radši neměl dělat nic. Podívejte, jak si šel půjčovat do České spořitelny a kolik za to město zaplatilo…“
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Martin Herman, radní Středočeského kraje za hnutí ANO

Celé video je prý umocněno vycházením ze dveří kolínské radnice. „My starší si něco podobného pamatujeme z legendárního seriálu Muž na radnici,“ komentuje Herman. 

Sám uznal, že ti, kdo o Kolínu vědí jen to, že stojí v pěkné rovině, si mohou říct: „To je ale borec, ten to umí, a jak hezky mluví, a jsou za ním i výsledky. To je on, mého srdce šampion, tomu to v říjnu hodím.“

„Jenže jsou tu i tací, kteří o kolínských poměrech vědí o něco víc. Já už se mezi ně také řadím a mám tu nešťastnou povahu, že k takto zkresleným informacím prostě mlčet nemůžu, a to jsem se poslední půl rok opravdu snažil,“ říká Herman. 

Anketa

Mají Piráti kvalitní program pro seniory?

3%
95%
hlasovalo: 13261 lidí
Konkrétně začal u zmíněného kolínského dluhu. „Tuším, že v roce 2017 s ním pan Rakušan nadělal spoustu bodů ve volbách do Parlamentu. Muž, který zkrotil dluh Kolína, psalo se. Ten, který měl odvahu bojovat s dluhy, koukalo z billboardu, kde už k tomu byla i velká hlava tehdejšího kolínského starosty. Tehdy mu to lidé (včetně mě) zbaštili i s navijákem. Letos to tak, doufám, nebude,“ uvedl Herman.

Z jeho pohledu to vypadá tak, že kdyby bývalý starosta Rakušan nedělal v této oblasti nic, bylo by to lepší. K tomuto názoru ho vedlo následujících pár zjištění.

„V době, kdy úroky na trhu klesaly a byl předpoklad, že budou klesat i nadále, byly Rakušanem zafixovány na nesmyslně dlouhou dobu. Standard by byl (kdyby si kdokoli z nás domlouval hypotéku), že se fixuje na dva až tři roky. Na celou dobu trvání úvěru je to obrovská chyba, která město stála peníze. Město tím přišlo o podstatný benefit z poklesu úrokových sazeb. Kdyby na to nikdo nesahal a nechala se pohyblivá sazba, město by ušetřilo. Zde by bylo skutečně lépe, kdyby krotitel nic nedělal.

Při tom slavném krocení se ale podle mého názoru úplně zapomnělo na poplatky. Třeba u České spořitelny dělají poplatky 280 000 tisíc ročně, a to se vůbec neměnilo. Poplatky od roku 2011 do roku 2028 budou dělat přes 5 000 000 korun. O tom nikdo nejednal? To je místo, kde se naopak jednat mělo, protože úspora by byla jasná a nezávislá na jiných vlivech, a nikdo to neudělal,“ uvedl Herman. 

Úvěr v České spořitelně také prý bylo možné splatit bez pokuty. „Proč tedy krotitel neobešel ostatní banky, které by se popraly, aby mohly Kolínu půjčit za výhodnějších podmínek? Také úvěr Komerční banky mohl být refinancován bez pokuty. Proč se krotitel neangažoval v této oblasti? Tady se mělo krotit a nedělalo se nic,“ nechápe Herman. 

Celé údajné krocení dluhu tak prý může vypadat, že Vít Rakušan podepsal po deseti letech trvání úvěru jinou úrokovou sazbu na dobu dalších deseti let. „Výpočet této sazby byl však v původní úvěrové smlouvě detailně popsán a závisel na situaci na trhu. Bylo tedy naprosto jedno, kdo smlouvu podepsal v roce 2014. Kdyby seděl na radnici Mickey Mouse, vyjednal by stejné podmínky, protože nebylo co vyjednávat,“ píše Herman v textu na svém profilu na ParlamentníchListech.cz

„Tak co, jak se teď díváte na splácení kolínského dluhu a roli jeho krotitele pana Rakušana? Je tím mužem, který ho zkrotil? Je tím, kdo měl odvahu s ním bojovat? Nebo je to jen chlubil, který ničím výrazným ke krocení dluhu nepřispěl? Já jsem už delší čas přesvědčený o té druhé možnosti,“ dodal na závěr Herman, bývalý radní Středočeského kraje. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…