Komárek: Velikonoce v Česku připomínají barbarské obřady

08.04.2012 9:57

Západní země si na Velikonoce připomínají ukřižování a vzkříšení Ježíše Krista. I když české Velikonoce rovněž vycházejí z tradic Západu od jeho pojetí se výrazně liší. Svátek u nás připomíná spíše pohanské tradice oslav příchodu jara spojené s barbarskými zvyky jako je například bití žen.

Komárek: Velikonoce v Česku připomínají barbarské obřady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pozemky a peníze církvi jako omluva státu za minulé křivdy

V článku pro MF Dnes to píše komentátor Martin Komárek. Komárek české pojetí Velikonoc neodsuzuje a tvrdí, že tato odlišnost dává podnět ke kulturním debatám. Připomíná zároveň, že Česko je odlišné i v přístupu ke smlouvě k rozpočtové odpovědnosti a premiér s prezidentem "si nad tím libují".

Debata o katolické církvi

Aktuálnější je podle Komárka debata o katolické církvi, která má zpátky dostat majetek ukradený komunisty. Většina lidí však navrácení majetku odmítá a v této souvislosti jsou podávány žaloby. Neinicují je však potomci komunistů, ale intelektuálové a spisovatelé.



Primitivní mýty

Zároveň tito lidé prý podle komentátora podporují primitivní mýty. Podle nich církev vydřela majetek z práce chudiny a komunisté udělali dobře, že jim ho sebrali. "S těmito primitivními mýty nemá cenu polemizovat," píše Komárek. Otázka podle něj zní jinak. Například proč těmto mýtům lidé věří?

Rakatolizační baroko

Možná je příčina v rekatolizaci v době baroka, kdy lidé možná přijali víru pouze naoko. Katolická církev si podle Komárka může z velké části sama za to, že ji lidé majetek nechtějí vrátit.

"Mnozí kněží a aktivní věřicí se za svou víru skoro stydí a už vůbec ji nedokážou vysvětlovat a propagovat v nevěřícím prostředí," říká komentátor. Zároveň se prý nesnaží vyvracet pověry jiráskovského charakteru o tom, že církev vždy stála na straně zla.

Podle Komárkova názoru může sama církev zbořit vymyšlené představy, ale dělá to málo a špatně. Právě Velikonoce by měly být velkou příležitostí k tomu, aby se církev ukázala v nejlepším světle. V tom se prý podobá i ministerskému předsedovi Petru Nečasovi.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…