Komárek má průšvih. Babišovi se nelíbí, co veřejně píše o jeho Agrofertu

13.12.2013 21:25

Šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi se nelíbí, co píše na Facebooku o firmách Agrofertu jeho poslanec Martin Komárek. Překvapuje ho, jakým způsobem se sestavuje státní rozpočet. A kritizoval fungování Finančního a analytického útvaru Ministerstva financí, který označil za soukromou policii Miroslava Kalouska.

Komárek má průšvih. Babišovi se nelíbí, co veřejně píše o jeho Agrofertu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„S panem Komárkem to bylo nešťastné. On je svéráz. Už jsem mu i říkal, že se mi nelíbí, jak komunikuje na Facebooku,“ uvedl Babiš. Podle redaktorky novin Komárek na Facebooku vychvaluje kuřata nebo vuřty firem spadajících do Babišova Agrofertu. „On to považuje za vtipné, ale ředitelé našich firem to nepovažují za vtipné. Pokud to má být ironie, tak bych se vůči tomu musel ohradit, protože my vyrábíme kvalitní potraviny. Mně se to nelíbí. Nevím, každý máme asi jiný smysl pro humor,“ uvedl Babiš.

Předseda hnutí ANO je také nemile překvapen tím, jakým způsobem se sestavuje státní rozpočet: „Myslel jsem si, že to je, jako když my ve firmě děláme byznys plán pro jednotlivé společnosti. Ty navrhují své byznys plány, své investice, ne vždy chtějí šetřit, přicházejí s podhodnocenými plány, aby měly komfortnější cestu k bonusům, a v tu chvíli začíná klasický mnohokolový dohadovací rituál. Myslel jsem si, že na Ministerstvu financí je to podobné. Že přijde nějaký resort, předloží návrh rozpočtu a ministr financí to oponuje, diskutuje o provozních nákladech, ptá se na investice a zjišťuje, jak budou šetřit. Jenže takhle to údajně není. Funguje to podle filozofie, že když je nějaký rozpočet, tak ho musím celý vyčerpat. Teď jsme odmítli přesun paní ministryni Benešové. Přišla s tím, že ušetřila 115 milionů a chtěla je tři týdny před koncem roku přesunout a ještě je utratit. To jsme jí s opozicí zakázali,“ podotkl Babiš.

Finanční analytický útvar Ministerstva financí by měl podle Babiše spolupracovat s daňovými úřady, celníky nebo s policií. „Chceme, aby s jejich informacemi okamžitě někdo pracoval. Doteď to byla spíš soukromá policie Kalouska, který ji jen zneužíval, jako třeba v kauze Promopro nebo v případě Amun.Re,“ uvedl Babiš.

Komentátor: Neuctivý Komárek odsvěcuje ANO

Rozhovoru s Babišem se v listu věnuje komentátor Jindřich Šídlo, ale spíše jen okrajově, když zmiňuje, že se o poslanci ANO a bývalém novináři Martinu Komárkovi vyjadřuje Babiš „docela otevřeně“. Podle Šídla je Komárek „symbolem odsvěcení ANO“. „K čemuž mu samozřejmě gratuluji, protože to není lehká a už vůbec ne vděčná práce, kterou často neocení ani vaši přímí nadřízení. Zvlášť když třeba šéfovi spontánně pochválíte manželku, přidáte k tomu nepříliš uctivý výrok na adresu diváků Ordinace v růžové zahradě, což jsou dva miliony voličů – a mezi nimi právě šéfova manželka,“ píše komentátor.

Věnuje se také kauze zachyceného neformálního rozhovoru premiéra Rusnoka s ministrem obrany Pickem. „I když dokážu pochopit premiérovu nelibost nad náhle zkomplikovaným našlapaným programem a pominu, že si tuhle práci vybral dobrovolně a sám, přišel mi pro celou Rusnokovu situaci úplně nejpřesnější začátek jeho promluvy, jak ho zachytily parlamentní mikrofony: Ty vole, teď ještě zase zemřel Mandela… Možná se mýlím, ale já v tom slyším výraz zoufalství z další (`zase`) komplikace, kterou Rusnokovi tohle angažmá v prezidentově sestavě přineslo. I kdy odměna patrně přijde a titul premiér se dobře vyjímá v každém CV, na tuhle kapitolu bude Rusnok těžko vzpomínat s nějakou zvláštní pýchou. Musí mu to dojít pokaždé, když se na vládě podívá na své ministry Žáka a Balvína, nebo si uvědomí, že celým smyslem jeho fungování byl úspěch SPOZ ve volbách v květnu 2014, a skončilo to 1,5 procenty v říjnu 2013,“ domnívá se Šídlo.

Na závěr okomentoval poslední hit YouTube, na kterém pražský policista na pouliční klavír zahraje krátkou skladbu. „This is Prague, baby! hlásá nadšeně titulek videa a obyvatel tohoto města konečně cítí cosi jako hrdost. Tohle je Praha, jakou bychom chtěli mít, veselé, liberální město, kde v uniformách chodí hudební géniové. Kdyby CzechTourism zase přemýšlel o nějaké reklamě pro CNN, tady má inspiraci.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…