Komentář Respektu k prezidentské volbě: Nebývalé svinstvo

28.01.2013 11:31

Volební úspěch Miloše Zemana stojí podle úvodníku magazínu Respekt na tak negativní kampani, jakou tato země ještě neviděla. V posledních dnech před volbami se prý vrátily na scénu praktiky, které byly považovány za již úspěšně zapomenuté.

Komentář Respektu k prezidentské volbě: Nebývalé svinstvo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu Miloše Zemana. Miloš Zeman se stal novým prezidentem České republiky

Anketa

Jste rádi, že vyhrál Miloš Zeman?

79%
21%
hlasovalo: 55478 lidí

„Jedna lež stíhala druhou a Karel Schwarzenberg se dostal do situace, kdy jen odrážel nesmysly o svých nacistických spojencích, touze vracet majetek vyhnaným Němcům, či o tom, jak vyhazuje lidi z bytů,“ píše Respekt. Vždy se to sice ukázalo jako naprostá nepravda, ale už sám fakt, že se kníže musel bránit a ne nastolovat vlastní témata, sehrál prý v kampani klíčovou roli.

Navíc Zemanovi v jeho útocích pomohlo několik dalších aspektů. Klíčovými okamžiky se ukázaly předvolební debaty. Česká televize do nich podle Respektu odmítala vpustit novináře z tištěných médií, a protože se sama bála být kritická, nemusel prý Miloš Zeman čelit prakticky žádným nepříjemným otázkám. Televizní debaty navíc byly tak mírné, že si v nich mohl vykládat, co chtěl. Za celou dobu tak ani jednou nemusel vysvětlovat své zapletení s organizovaným zločinem, i proto, že nevýrazný Schwarzenberg se jej na to nedokázal zeptat.

Navíc prý za pomoci rodiny Klausových dokázal vnutit veřejnosti obraz jeho protivníka jako „Němce“ či „Rakušáka“ a vlastně čehosi jako zrádce. „Bylo to nebývalé svinstvo, ale fungovalo skvěle. Stačilo zajít do menších měst a vyslechnout si fámy, které se šíří. Tuto hanbu už nikdo ze Zemana a Klause nesmyje,“ soudí v Respektu.

Je otázkou, co se bude dít, až se Zeman na Hradě ujme své funkce. Nejspíš prý bude kontinuálně pokračovat současná hradní politika, jen bude mít „trochu bodřejší pivní nádech“. Liberálním voličům, kteří už mají plné zuby siláckého a pohrdavého vedení politiky, prý nastanou tak trochu těžší časy.

Respekt odhaduje, že lidé kolem Zemana ovládnou celou politiku. Je prý možné, že se v nějaké podobě zopakuje opoziční smlouva. Petr Nečas bude v ODS nahrazen někým blízkým Václavu Klausovi, ČSSD zpacifikuje Miloš Zeman, kterého již nyní nezakrytě obdivuje většina vedení strany. Oproti první opoziční smlouvě prý navíc budou mít výhodu, neboť nebudou mít na Hradě nepřítele v podobě Václava Havla.

Závěrem Respekt vyzývá voliče knížete Schwarzenberga, aby prohru přijali jako pobídku k aktivitě, ne k beznaději a uzavření do sebe.     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…