Komentátor Fendrych: Klaus pomáhá Putinovi. Zeman Česku prospívá tím, že nešel na ruskou ambasádu

09.05.2014 14:06

Jsou Češi vlastenci anebo Evropané? Vlastenec Václav Klaus šel na ruskou ambasádu oslavit konec druhé světové války. Podpořil tím i politiku prezidenta Vladimira Putina. Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka tam nešli a podpořili tak Evropskou unii. Ve svém komentáři na serveru Aktuálně.cz o tom píše novinář Martin Fendrych.

Komentátor Fendrych: Klaus pomáhá Putinovi. Zeman Česku prospívá tím, že nešel na ruskou ambasádu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská vlajka

Pražský hrad se po dlouhé době na něčem s vládou shodl. Přední čeští politici odmítli účast na recepci na ruské ambasádě při příležitosti oslav 69. výročí konce druhé světové války.

Zeman za sebe poslal svého šéfa zahraničního odboru Hynka Kmoníčka. Ministerstvo zahraničí zastoupil jeden z nižších úředníků.

Putinova slova znějí jinak v Moskvě a jinak v Praze

Vzpomínky na konec druhé světové války zastínila krize na Ukrajině. Moskva uspořádala vojenskou přehlídku, které se účastnilo jedenáct tisíc vojáků. Akce byla velkolepější a delší než jindy. „Je to svátek triumfu nesmírné síly vlastenectví, kdy všichni obzvláště naléhavě cítí, co to znamená být loajální k vlasti, a jak důležité je bránit její zájmy," prohlásil Vladimir Putin. Fendrych upozorňuje, že tato slova znějí jinak v Moskvě, v Kyjevě a v Praze.

Celý článek ZDE.

Co vlastně znamená, když Zeman odmítl recepci na ruské ambasádě? Je to projev vlastenectví? Podle Fendrycha to k české hlavě státu nepasuje. Češi si ovšem na vlastenectví obecně moc nepotrpí. Výjimkou je Václav Klaus, který se vždy za vlastence a propagátora národních zájmů považoval. Bývalý prezident na ruskou ambasádu šel.

Ruská ambasáda nezastupuje padlé vojíny ze světové války. Je to zástupce Vladimira Putina

„Léta nás Rusové okupovali, léta nám brali svobodu, kterou jejich vojáci předtím pomohli krvavě vybojovat. Ke hrobům padlých Rusů šli dnes čeští politici položit věnce. Jim patří velký dík. Ale ruská ambasáda není zástupcem oněch padlých vojínů z druhé světové války, zastupuje Vladimira Putina a jeho politiku. Nejít k Rusům je dnes jedině možné,“ tvrdí Fendrych.

Dnes je pro nás vlastenecké držet se od Rusů na hony daleko a zároveň prosazovat a budovat svou pozici v EU a v NATO. Ale ani jedno jsme za dlouhá léta nedělali. Teď se situace změnila a Zeman, Sobotka, Zaorálek, Hamáček a Štěch vyjádřili, že stojí na straně rozvrácené Ukrajiny.

Ti, kdo nenavštíví ruskou ambasádu při oslavě Dne vítězství, asi nejsou vlastenci. Česku ale prospívají

Klaus návštěvou ruské ambasády dává najevo, že odmítá Evropskou unii, ve které se prý rozpouštíme jako kostka cukru v kávě.

„Ti, kteří v pátek 9. května nenavštíví ruskou ambasádu při oslavě Dne vítězství, možná nejsou vlastenci, ale českým občanům svým postojem prospívají. Vlastenec Klaus naopak pomáhá Putinovi a jeho expanzivní politice,“ uzavírá Fendrych.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…