Komentátor HN varuje: zemanismus je hrozba pro demokracii

25.03.2013 10:00

Představitelé SPOZ na svém víkendovém sjezdu mnohokrát opakovali, že jejich programem je „zemanismus“ a redaktor Hospodářských novin Petr Honzejk se v komentáři zamyslel, co to ten „zemanismus“ vlastně je.

Komentátor HN varuje: zemanismus je hrozba pro demokracii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Do čela SPOZ byl zvolen Zdeněk Štengl. Tady mu blahopřeje Miloš Zeman

Podle Honzejka se můžeme ironicky vysmívat kultu osobnosti, ale vážně musíme zemanovce i s jejich idolem považovat za nebezpečí pro ústavní systém, a možná celou demokracii. „Miloš Zeman skrze SPOZ cílevědomě pracuje na tom, aby se stal hegemonem české politiky,“ píše k tomu Honzejk.

Prezident republiky si minulý týden obtočil kolem prstu hlavní politickou sílu v zemi, a nyní ukázal, že má i úderný oddíl, který mu udělá, na co jen pomyslí. Pokud by se dostali do Sněmovny, bude prezident moct svou agendu prosazovat nejen přes komunisty a spřízněné křídlo ČSSD, ale také přes svůj spřízněný oddíl, který rovnou říká, že myšlenky prezidentovy jsou i jejich.

„Zeman je obratný inženýr moci, takže bude vždy vědět, kam sáhnout, kde přitlačit a kdde pocukrovat. Většinu ve Sněmovně nebude mít premiér, ale on sám,“ myslí si Honzejk. A bude prý celkem jedno, zda jeho apoštolové z SPOZ budou v koalici, nebo budou Sobotkovu menšinovou vládu držet pod krkem z opozice.

Komentátor dále spekuluje, že Zeman preferuje spíše druhou variantu. Pokud by si totiž zemanovci čichli k vládním prebendám, mohli by mu kvůli nim vypovědět poslušnost, jako se to s původně oddanými ovečkami stalo Vítu Bártovi.

„Nejde tady totiž o nic menšího, než o pokus zavést poloprezidentský systém, alespoň na nebližších pět let,“ obává se Honzejk. Ústavní pravomoci by v tom případě platily pouze na papíře, protože reálnou moc by vždy držel prezident. Právě to je podle Honzejka „zemanismus“. A někdo by se proti němu už prý měl ozvat.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…