Komentátor: Miloš Zeman si vytváří novou armádu, která mu dodá moc a vliv

16.06.2014 11:50

Komentátor týdeníku Reflex Bohumil Pečinka na stránkách serveru Pravý břeh upozorňuje na několik ostrých prohlášení, která zazněla v projevu prezidenta Miloše Zemana u příležitosti dvacátého výročí přeměny centralizované prokuratury na státní zastupitelství v Kroměříži. Zeman prý ohlásil zásnuby s garniturou státních zástupců středního věku.

Komentátor: Miloš Zeman si vytváří novou armádu, která mu dodá moc a vliv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka

Anketa

Co si myslíte o prezidentu Zemanovi? (Hlasování od 16.5.2014)

hlasovalo: 14907 lidí

Pro prezidentovo vystoupení bylo prý typické, že se ani slovem nezmínil o zlomu, který znamenalo zavedení decentralizované struktury státní žaloby. Ne že by to Zeman, jemuž myšlení jsou systémové projekce vlastní, neuměl. Je však prý nyní politikem jistého typu, takže ho zajímá jen to, jak je systém v souladu s jeho politickými zájmy a jací spojenci jsou schopni tyto zájmy naplňovat.

„Miloš Zeman se po loňské dvojí politické porážce (nedůvěra Rusnokově vládě, propad zemanovců ve volbách), doplněné o fyzické zhroucení, naráz ocitl na okraji politického spektra. Pomyslné žezlo od něj převzal Andrej Babiš," konstatuje Bohumil Pečinka ve svém komentáři. Prezident republiky podle něj působil dojmem opuštěného člověka, sice na jednom z vrcholů pyramidy, ale bez mocenského zázemí. Tudíž musel najít nový smysl existence.

„Jeho neprezidentsky koncipovaný projev v Kroměříži byl jednoznačným příklonem ke střední generaci státních zástupců kolem Ivo Ištvana. Miloš Zeman své vystoupení záměrně stylizoval jako vyjádření podpory této skupině, přičemž jednoho pohladil dvakrát, někoho jednou a jiného zase jemně klepnul přes prsty," shrnuje Pečinka na serveru Pravý břeh.

Celý komentář najdete zde.

Z prezidentova postoje vyvozuje, že Pavel Zeman, Lenka Bradáčová nebo Ivo Ištvan a další tvoří „novou armádu, která má Zemanovi v budoucnu opět dodat moc a vliv, třeba i proti Babišovi."

Státní zástupci a vlivné advokátní skupiny stojí proti sobě

Týden po Zemanově vystoupení oznámila skupina vlivných advokátů v čele s Tomášem Sokolem vznik Unie obhájců České republiky, která bude upozorňovat na případy zlovůle policie a státních zástupců. O co tedy podle Pečinky vlastně jde?

„Na jedné straně jsme svědky vzestupu státních žalobců, jejichž hlavní reprezentanti se už dlouho snaží zvýraznit svou roli v justičním systému. Zároveň veřejně vystupují vlivné advokátní skupiny a oznamují založení organizace, připomínající někdejší Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných (VONS), v jehož čele stáli před listopadem 1989 protikomunističtí aktivisté. Někde mezi tím stojí absolutně nevýrazná reprezentace soudců v čele s Ivou Brožovou. Tato žena absolutně nedokázala získat vážnost profese, která by měla stát v čele celé justiční pyramidy," konstatuje komentátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…