Komentátor Šimečka z Respektu objevil podobu mezi uprchlíky na lodích a Židy v transportech. Měli bychom se prý stydět

09.06.2015 17:52

Naši politici mluví o uprchlících jako o teroristech, muslimech, což je podle nich totéž, v nejlepším případě jako o negramotných primitivech a ubožácích. Politici tak činí záměrně proto, abychom migranty nevnímali jako lidské bytosti a nepřišlo nám jich náhodou líto, tvrdí v komentáři, který zveřejnil na webové stránce časopisu Respekt publicista Martin M. Šimečka.

Komentátor Šimečka z Respektu objevil podobu mezi uprchlíky na lodích a Židy v transportech. Měli bychom se prý stydět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády se setkali příznivci i odpůrci přijmutí syrských uprchlíků do ČR. Demonstrace se obešla bez vážnějších incidentů

Přiznává, že uprchlíci často jako ubožáci vypadají. „Jenže jak bychom vypadali my po týdnech strádání, po nocích v podpalubí nebo po hodinách strávených v moři mezi tonoucími?“ ptá se. Přístupu našich politiků se podle něj říká dehumanizace. „Naši politici záměrně mluví tak, abychom migranty nevnímali jako lidské bytosti a nepřišlo nám jich náhodou líto. Je to stejný princip, jako když byli kdysi Židé zbaveni majetku i lidské důstojnosti, takže do transportů nastupovaly už jen odpudivé trosky, od nichž lidé odvraceli zrak,“ píše Šimečka.

Celý text je ZDE

Odkazuje na průzkum, který prý provedla světová agentura Pew Research Center v Německu, Británii, Francii, Španělsku, Itálii a Polsku. Z výsledků průzkumu vyplývá, že pozitivní vztah k muslimům, tedy k přistěhovalcům, má 61 % obyvatel těchto států. Pozitivní vztah k Romům pak 47 % obyvatel. „A bylo by toto číslo ještě vyšší, kdyby jej netáhli dolů Poláci a Italové,“ tvrdí Šimečka.

Domnívá se, že čeští politici jsou sami nesnášenliví, protože českou veřejnost považují za nesnášenlivou. „A když se jim daří rozsévat nenávist, ukazují prstem na veřejnost a říkají: to oni jsou takoví, my jsme jen jejich hlas,“ uvádí publicista.

Závěrem tvrdí, že kdyby byli evropští politici jako ti naši, Evropská unie by nikdy nevznikla. „Proto je namístě otázka, zda do ní opravdu patříme,“ uzavírá Šimečka své zamyšlení.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…