Komentátor o Bakalovi: Odrbal Ostraváky, koupil za to značku Václava Havla a noviny. A tam se teď diví, že jim ti odrbaní netleskají

10.01.2020 21:43

Komentátor Daniel Kaiser se na serveru Echo24.cz zaměřil na OKD a na zprávu, že dochází k prodeji bytů po OKD švédské firmě.

Komentátor o Bakalovi: Odrbal Ostraváky, koupil za to značku Václava Havla a noviny. A tam se teď diví, že jim ti odrbaní netleskají
Foto: OKD
Popisek: OKD

Kaiser v té souvislosti vyjádřil podivení nad tím, kolik spoluobčanů se odvrací od tzv. liberálnědemokratických hodnot. „Nejde nám do hlavy, jak mohou dopřávat sluchu populistům a proč nedůvěřují elitám,“ sdělil Kaiser.

Firmu Residomo, která v Moravskoslezském kraji vlastní více než 42.500 bytů, převážně po OKD, totiž kupuje švédská společnost Heimstaden Bostad. Společnost patří mezi největší poskytovatele nájemního bydlení v Evropě. Pro nájemníky firmy Residomo se nic nemění a na uzavřené nájemní smlouvy nemá mít změna vlastníka společnosti vliv, uvedla ve čtvrtek společnost Residomo v tiskové zprávě.

Kaiser v té souvislosti připomíná historii bytů, které Česko kdysi převedlo privatizátorům severomoravských dolů i se svým 46procentním podílem. Patřily firmě RPG Byty Zdeňka Bakaly. A právě on je před čtyřmi lety prodal firmě Residomo. 

„'Jen' se dál prodlužuje řetězec majetkových převodů. V tom řetězci je takové pravidlo, že první článek (Česká republika) měl ztráty, každý další článek, počínaje manažerskou dvojicí Koláček–Otava, má profit a poslední článek ho může důvodně předpokládat,“ píše k tomu Kaiser, s tím, že úměrně délce řetězce klesá pravděpodobnost, že by stát, tedy jeho politická reprezentace, celou tuto operaci ještě mohl zvrátit ve svůj prospěch. „Ještě v tomto měsíci se ve sněmovně bude projednávat usnesení, které by zpochybnilo privatizaci OKD, počínaje rokem 1990, a vládu vyzvalo, ať podá určovací žalobu. Ale právě přibyl další kupec, který jako by kupoval v dobré víře,“ sdělil Kaiser.

„Co je nějakým Švédům po tom, že při privatizaci oněch 46 zbývajících procent akcií OKD v roce 2004 se nabyvatel ve smlouvě zavázal, že prodávat se bude přednostně nájemníkům, a to za stejnou, netržní cenu, za jakou od státu dostal byty on sám? Závazek měl podle smlouvy se státem přecházet i na případné další nabyvatele, ale v roce 2015, kdy se na scéně objevují oba fondy a jejich Residomo, se závazek ve prospěch nájemníků kamsi vytratil,“ konstatuje Kaiser a popisuje i obavy Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ, jež mají z toho, že Švédové přikročí k přímým prodejům jednotlivých bytů na trhu.

Residomo je největším soukromým poskytovatelem nájemního bydlení v ČR. V majetku má hlavně někdejší hornické byty. Bývalá společnost RPG Byty je získala od své mateřské firmy spoluvlastněné podnikatelem Zdeňkem Bakalou, která je koupila v roce 2004 spolu s těžební společností OKD.

V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. Společnost ale byty neprodávala, zato v roce 2015 změnila majitele celá firma, jejími vlastníky se staly investiční fondy Black­stone a Round Hill Capital. Proti prodeji společnosti vystupovalo Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ hájící zájmy nájemníků, podle nějž šlo o další krok k dokončení podvodné privatizace. V roce 2017 se firma RPG Byty přejmenovala na Residomo.

Sdružení nájemníků kritizuje i současnou situaci. Prodej společnosti Residomo je další fází podvodné privatizace těžební společnosti OKD. Uvedl to Roman Macháček, předseda Sdružení nájemníků BYTYOKD.CZ, hájícího zájmy nájemníků. Situace kolem bývalého bytového fondu OKD je podle něj skandální.

„Tento do nebe volající příběh se přímo týká desítek tisíc lidí, jež český stát dlouho držel v naději, že levně přijdou ke 'svým' bytům. Nikdy nepřijdou. Obzvlášť pikantní na této truchlohře je, že z bohatství získaného nákupem OKD hluboko pod cenou Zdeněk Bakala odloupl jednu část, aby ji v metropoli utratil za nákupy: obchodní značky Václav Havel, přízně nemalé části pražských kruhů, ovšemže médií,“ uzavřel Kaiser.

Společnost Heimstaden Bostad byla založena roku 1998. Její portfolio dosud tvořilo 52.300 bytů v hodnotě přibližně 108 miliard švédských korun (259 miliard Kč). Kromě Švédska spravuje nemovitosti také v Norsku, Dánsku, Německu a Nizozemsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…