Komentátor píše o tichém kšeftu Zemana se Sobotkou a Babišem

01.01.2014 11:26

Nad událostmi uplynulého roku a nad tím, co může přinést ten začínající, se na serveru Aktuálně.cz zamýšlí komentátor Martin Fendrych. Prezident Miloš Zeman se prý pokusí uzavřít dohodu s Andrejem Babišem a s Bohuslavem Sobotkou. Ale dál prý bude s předsedou ČSSD vést „partyzánskou válku".

Komentátor píše o tichém kšeftu Zemana se Sobotkou a Babišem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

„Zeman se nedá levně, bude se rvát o vliv, o to, aby on rozhodoval, ne Babiš, ne vláda. Je prakticky jisté, že se ti dva, ANO Babiš a NE Zeman (NE proto, že on rozhodně nefandí vládě Bohuslava Sobotky) pokusí o nějakou společnou dohodu. Zvlášť prezident majitele a stvořitele Agrofertu potřebuje. Bez silného vlivu v Parlamentu je vyřízený,“ píše Fendrych.

„Zeman nechce silnou vládu, to je axiom. Silná vláda = slabý prezident. Přesto čekejme, že ji v lednu nebude moc dusit. Počká si. Nejspíš udělá nějaký tichý kšeft se Sobotkou a Babišem, koho do kabinetu pustí a koho ne. S předsedou ČSSD nepovede otevřenou válku jako dosud. Zahájí válku partyzánskou. Přes své lidi ve sněmovně, v Senátu, ve vládě, v byznysu, policii, kdekoli,“ spekuluje komentátor.

Babiš se podle něj stane mužem ve velikém pokušení. „Jeho preference přerostly sociální demokracii. Věří, že je silnější a silnější. Potřebuje (pro svůj byznys) ovládnout Ministerstvo zemědělství. Jeho koaliční kolegové z něj mají strach, bojí se mogula ve vládě. Proto zemědělství ani skrytě neovládl. Ale on to nevzdá, toto bude místo, na které bude nejvíc tlačit. Má v ruce bič - hrozbu dalších předčasných voleb,“ míní Fendrych, podle nějž může hrozbou předčasných voleb Babiš předsedu ČSSD Sobotku lehce vydírat.

Závěrem Fendrych dochází k tomu, že v roce 2014 žádný Mesiáš nepřijde. „Není a nebude to ani Babiš, ani Zeman, ale ani Okamura nebo Sobotka. Politici si dovolí to, co jim dovolíme. Byl by to dobrý rok, kdybychom se nenechali unášet proudem, kdybychom se silně, beze strachu bouřili, kdybychom si hlídali svá práva a svobody. Jenže na to musíme být společností občanskou a duchovní, ne společností, jež otročí obrům na hliněných, opileckých či mesiášských nohou a uspokojuje se konzumem,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…