Komentátor se směje: Ten nápad s půl promile alkoholu přihraje ODS asi tak půl promile voličů

09.04.2019 8:18

Politolog Josef Mlejnek junior se rozepsal v dnešních Lidových novinách o Občanské demokratické straně. Podle něj strana zrcadlí problém: slabou schopnost nastolovat témata, jež by hýbala veřejným míněním.

Komentátor se směje: Ten nápad s půl promile alkoholu přihraje ODS asi tak půl promile voličů
Foto: Hans Štembera
Popisek: ODS, ilustrační foto

„Občanští demokraté zvedli prapor boje za povolení alespoň mírné hladiny, konkrétně půl promile, alkoholu v krvi při řízení automobilu. Z politického hlediska jde nepochybně o snahu nějak zaujmout širší veřejnost, spojit značku ODS s tématem, které by straně mohlo přinést politické body. Vyloučení Václava Klause mladšího totiž patrně povede k jistému odlivu příznivců, přičemž strana, která touží po roli hlavní vyzývatelky hnutí ANO, potřebuje růst,“ poznamenal Mlejnek junior. Podle něj sice strana vybrala přitažlivé téma, zároveň ale hodně dílčí. 

ODS však podle něj tímto zrcadlí širší problém – stagnaci a tápání opozičních, tedy kromě SPD a „poloopoziční“ KSČM, pravicových nebo středových stran, jejich slabou schopnost nastolovat témata, jež by hýbala veřejným míněním. 

„Nedávný lidovecký sjezd sice na první pohled přinesl personální zemětřesení, je ale sporné, zda i výraznou změnu kurzu. TOP 09 je pak skoro neviditelná, na dotaz, co vlastně prosazuje, by asi odvětila, že Západ, naši příslušnost k Evropské unii a NATO. Starostové a nezávislí (STAN) prokazují, že kredit z komunální popřípadě z regionální politiky sice může přinést i celostátní podporu, leč na této rovině pak strana viditelně hledá jasnější ideové zaměření. A pak tu, v neposlední řadě, jsou i Piráti, kteří na sebe nesporně dovedou upoutat pozornost, ale opět spíš v konkrétních dílčích otázkách. Těžko se někam přesně řadí a stále je docela obtížné předvídat jejich kroky,“ podotkl Mlejnek junior. 

Česká společnost podle jeho slov dokáže praktický a neideologický přístup ocenit, ale zmíněný rys zároveň tvoří jednu z příčin úspěchu hnutí ANO. „Pokud se daří ekonomice a vláda má z čeho rozdávat, tedy pokud je líp, těžko čekat masivní odliv voličů od Babišova hnutí. Ty nejtučnější časy sice asi končí a vláda začíná hledat úspory, avšak v tom by jí zejména pravicová část opozice přece měla zatleskat: chce-li zůstat věrná vlastním programovým východiskům. Parlamentní volby jsou ještě daleko, ovšem už letos na podzim odbije polovina volebního období,“ poznamenal Mlejnek junior. 

„Co když ale žádná nová velká témata nejsou na skladě? Pak nezbývá než pracně dobývat půl procenta voličské přízně, nicméně k tomu je zapotřebí mít alespoň vějíř dílčích („půlpromilových“) témat a snažit se je urputně udat na politickém tržišti,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…