Komentátor se velmi podivil nad uvažováním Koláře juniora: Ta čísla načmáraná vandalem na Koněvův pomník vám nějak nesedí, pane starosto

28.08.2019 22:42

V Praze 6 rok co rok panuje rozruch kolem sochy maršála Sovětského svazu Ivana Stěpanoviče Koněva, který na jedné straně osvobodil značnou část východoevropských států z područí nacistického Německa, ale na straně druhé v roce 1956 utopil v krvi touhu Maďarů po svobodě. Měla by tedy socha zůstat tam, kde stojí, nebo zmizet? Komentátor serveru Echo24.cz Daniel Kaiser má za to, že pomník má zůstat na svém místě. Jasně vysvětlil proč.

Komentátor se velmi podivil nad uvažováním Koláře juniora: Ta čísla načmáraná vandalem na Koněvův pomník vám nějak nesedí, pane starosto
Foto: Vít Hassan
Popisek: Pietní shromáždění u sochy Koněva

V létě se, jako  pravidelně, rozhořela bitva o pomník maršála Koněva, který stojí v Praze 6. Proč zrovna v létě? Protože někteří lidé o maršálovi tvrdí, že se podílel na přípravách okupace Československa sovětskými vojsky v roce 1968. Historikové však upozorňují, že maršál byl od počátku 60. let 20. století v důchodu, takže není pravděpodobné, že by se na přípravách invaze podílel.

O 12 let dříve, v roce 1956, utopil v krvi touhu Maďarů po svobodě. Starosta řečené městské části Ondřej Kolář (TOP 09) dal na sociální síti najevo, že by pomník mohl být přemístěn např. na velvyslanectví Ruské federace, nástupnického státu Sovětského svazu.

O dalších jedenáct let dříve, v roce 1945, však patřil mezi hrdiny, kteří osvobozovali země východní Evropy od nacistů.

Právě proto se o pomník maršála Koněva lidé tolik přou.

Komentátor serveru Daniel Kaiser má za to, že starosta Kolář a jeho koaliční partneři z ODS, KDU-ČSL a STAN ztratili duchaplnost.

V šestém pražském obvodě spolu vládnou TOP 09 a ODS (plus lidovci se STANem). Řeklo by se, že taková sestava zaručuje jakousi elementární duchaplnost. Chyba. Letos v červnu radnice pražské šestky v rámci soudobých apokalyptických nálad na návrh starosty Ondřeje Koláře (topka) vyhlásila stav klimatického ohrožení. Teď starosta udeřil znovu, přímo proti – zadržte dech – Rusku,“ uvedl komentátor.

Kaiser nechápe, jak může Kolář přihlížet tomu, že po vandalském činu se na pomníku objevila rudá brva a letopočty odkazující mimo jiné na roky 1956 a 1968. Jenže se tu objevil i letopočet 1945. A tady se Kaiser do Koláře pořádně obul. Pomník maršála Koněva totiž podle autora reprezentuje nejen samotného Koněva, ale desítky tisíc vojáků, kteří padli v boji za naši svobodu. Němci chtěli většinu Čechů pobít a usmrtit na nucených pracích. A část národa poněmčit.

„K něčemu tak otřesnému se Rusové (Sověti) při všech svých hrůzách ani nepřiblížili. Zpochybňovat význam roku 1945 pro přežití Čechů a dalších (slovanských) podlidí může jen člověk se zástavou historického povědomí, který řekněme ani neví, že jeho příjmení je české (a slovanské),“ zdůraznil Kaiser.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …