Komentátor srovnává okolnosti vzniku 2. světové války a ukrajinské krize. Nachází mnoho podobného

07.05.2014 11:41

Nad podobou okolností, za nichž vznikla druhá světová válka a za nichž vzniká ukrajinský konflikt, se v dnešní MF Dnes zamýšlí redaktor listu Luděk Navara v článku pod titulkem Válka a my. Podobnost nachází v záboru Sudet Německem a v připojení Krymu k Rusku, v záškodnických akcích, ale i ve zklamání Němců po první světové válce a Rusů po konci studené války.

Komentátor srovnává okolnosti vzniku 2. světové války a ukrajinské krize. Nachází mnoho podobného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Autor připomíná, že o podobnosti záboru Sudet Hitlerem, který předcházel druhé světové válce, a o obsazení Krymu ruskými vojsky, se toho už napsalo hodně. „Kdyby se snad měly podobat nejen začátky, ale i konce – raději nedomýšlet,“ píše s tím, že sice víme, že nic takového nechceme. „Ale současně víme, že tu válku, jejíž konec si nyní připomínáme, také většina jejích účastníků nechtěla,“ připomíná Navara.

I na začátku druhé světové války probíhaly operace, které připomínají ty současné na východě: „Manévry v cizích uniformách, podněcování a záškodnické akce.“ Podobnost vidí i v rétorice: „Všimli jste si, jaký je slovník Kremlu? Provokace, válka proti vlastnímu lidu, ukrajinská junta. Možná by stálo za zkoumání, nakolik se podobá slovníku Hitlerovu právě v předvečer druhé světové války: Na první pohled se zdá, že hodně.“

Zamýšlí se i nad příčinami druhé světové války. Mimo jiné mezi nimi bylo i zklamání Němců z toho, jak dopadla první světová válka. „Přinesla inflaci, nejistotu, a to vše zesílila hospodářská krize. Ale neplatí totéž pro Rusko po konci studené války?“ pokládá si řečnickou otázku komentátor. Podle jeho názoru pocit zmaru a zklamání, pocit, že jsme nezaslouženě odstrčeni, že si s námi nespravedlivý osud jen pohrává a my bychom mu to měli vrátit, tento pocit prý možná spojuje bojovníky na východě Ukrajiny stejně dobře jako ruština. A možná i víc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…