Komisař Füle od Moravce varoval: Sankce proti Rusku nekončí, klidně ještě přitvrdíme

23.03.2014 13:42

V pátek přijaté nové sankce namířené proti Rusku označila ruská strana za odtržené od reality a vyzvala Evropskou unii, aby se vrátila k pragmatické politice. „To je cílem sankcí,“ kontroval eurokomisař pro rozšíření a sousedství Štefan Füle.

Komisař Füle od Moravce varoval: Sankce proti Rusku nekončí, klidně ještě přitvrdíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Václav Moravec

Ruská federace vnímá sankce jako trest, navíc odtržený od reality. „Ale to je ruský problém,“ míní komisař Füle. Podle něj nejde o trest, ale o prostředek, jak přinutit druhou stranu sednout za jednací stůl. Přestože Rusko může sankce cítit jako nepřátelský tlak a může se tak zabetonovat ve svém nynějším radikálním postoji, komisař míní, že Evropská unie ještě přitvrdí. „Já bych řekl, že nejsme na konci těch sankcí,“ uvedl v pořadu veřejnoprávní České televize Otázky Václava Moravce.

Podle komisaře Füleho se nacházíme mezi druhou a třetí fází uvalení sankcí. Připravovaná následující fáze by měla mít ekonomický rozměr. Na otázku definitivnosti třetí fáze sankcí komisař odtušil, že definitivnost je to, čeho se lekáme na Krymu a dodal, že kroky Ruska v posledních týdnech jsou pro nás jedno velké překvapení, zvláště od partnera, který se dlouhodobě schovával za mezinárodní právo a nyní jej ohýbá podle své potřeby, míní komisař.

Summit G7 a Evropské unie a Spojených států

Evropská unie i nadále považuje Krym za integrální součást Ukrajiny. „Evropská unie a členské státy,“ zdůraznil zvýšením hlasu komisař, „nikdy neuznaly právoplatnost referenda a ruskou anexi Krymu a zavázaly se je nikdy v budoucnu neuznat.“ Následoval podpis politické části asociační dohody mezi EU a Ukrajinou a nyní bude následovat hospodářská část dohody a hospodářská integrace Ukrajiny do EU.

Přitom se na území Krymu nebudou vztahovat výhody plynoucí z asociační dohody s Ukrajinou, ani výhody, které plynou ze smluv mezi EU a Ruskou federací. „Nikdo nebude blokovat jakýkoli vývoz z Krymu, ale nebudou požívat zmíněné výhody,“ vysvětlil komisař. Paralelně autonomní dohody mezi členskými státy EU a Ukrajinou dají této zemi možnost využívat výhod asociační dohody před jejím podpisem.

Na nadcházejícím setkání by se EU a USA mohly přiblížit euro-americké zóně volného obchodu, jež by byla největší zónou tohoto druhu na světě. Komisař Füle míní, že pod vlivem událostí z poslední doby se některé problémy, které se před rokem i půl rokem jevily veliké, jeví jako menší.

Dohoda o volném obchodu se týká i možného amerického exportu břidlicového plynu do Evropy.

Neonacisté jsou jen v ruské propagandě

Představitel proruské ukrajinské organizace Ukrajinská volba Viktor Medvedčuk obvinil komisaře pro rozšíření a sousedství Füleho z šíření neonacistických tendencí do Evropy. Volyňští Češi požádali vládu naší domoviny, aby těm z nich, kteří chtějí, umožnila návrat do staré vlasti.

Vláda Ukrajny je podle komisaře legitimní, neonacismus je jen ruská propaganda. „Vláda je legitimní, proto jsme s ní uzavřeli asociační dohodu,“ zdůraznil eurokomisař. „Asociační dohoda má demokratický charakter posílit a ne oslabit,“ dodal na adresu Medvedčuka. „Kdo financoval stranu regionů?" oplatil v televizním vysílání výpad.

Na závěr vzal pod svá ochranná křídla Pravý sektor. Ten nemá žádnou strukturu, několikrát zopakoval komisař, i když připustil, že v jeho rámci je jedna radikální část – není to většina – která se verbuje z radikálních fanoušků fotbalových klubů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…