Komise pro ocenění účastníků odboje proti komunismu by mohla skončit. Už v roce 2022

25.08.2018 21:40

Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) navrhuje stanovit konkrétní datum, ke kterému zanikne Etická komise ČR pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu. Vyplývá to z materiálu, který jeho resort poslal k připomínkám dalším ministerstvům. Úřad upozorňuje, že po konci funkčního období současných členů komise v letech 2021 až 2022 by bylo kvůli ubývající agendě nehospodárné činnost komise zachovávat. Její pravomoci by měly proto 3. května 2022 přejít na ministra obrany.

Komise pro ocenění účastníků odboje proti komunismu by mohla skončit. Už v roce 2022
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek

Komise vznikla na základě zákona o protikomunistickém odboji z roku 2011. Rozhoduje mimo jiné o odvoláních žadatelů o osvědčení aktivního účastníka třetího odboje, kterým nevyhovělo Ministerstvo obrany. „Agenda upravená tímto zákonem se postupně utlumuje a lze reálně předpokládat, že v řádu několika let bude nápad věcí předložených Etické komisi k rozhodnutí minimální,“ uvádí návrh.

Komise se skládá z devíti členů. Po dvou volí na pět let Sněmovna, Senát, vláda a Rada Ústavu pro studium totalitních režimů, jednoho jmenuje prezident. Materiál upozorňuje, že nominant prezidenta nyní chybí. Tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) začátkem loňského roku odmítl spolupodepsat návrh Miloše Zemana, aby se členem komise stal Karel Srp. Sobotka to zdůvodnil tím, že podle veřejně dostupných informací Srp dlouhodobě a opakovaně donášel Státní bezpečnosti (StB).

Kvůli nízkému počtu případů ztratí podle materiálu existence komise jako zvláštního orgánu opodstatnění. „Její zachování by bylo výrazně nehospodárné,“ stojí v návrhu. Navrhuje proto, aby byla funkční období všech členů komise upravena tak, že končí 2. května 2022. Následujícího dne by měly pravomoci komise přejít na ministra obrany. Podle nynější úpravy bude funkční období stávajících členů komise končit postupně od listopadu 2021 do května 2022.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…