Komu slouží ČT, komu nadbíhá? To řešme první, pak finance. Čunek bouchl v Senátu do stolu

22.07.2021 15:35

Senátoři měli ve středu na stole novelu zákona o DPH, která mimo jiné chce prodloužit širší odpočty u DPH pro Českou televizi a rozhlas. Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) na plénu před svými kolegy apeloval, že podle jeho názoru je prioritní nejdříve vyřešit otázky, komu vůbec veřejnoprávní média slouží, a až následně řešit finance.

Komu slouží ČT, komu nadbíhá? To řešme první, pak finance. Čunek bouchl v Senátu do stolu
Foto: Archiv PL
Popisek: Bývalý hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek

Čunek své kolegy při projednávání novely zákona hned v úvodu svého proslovu ubezpečil, že není přítelem toho, aby v ČR fungovala jenom komerční média. Jinými slovy tím myslel, že si je vědom potřeby veřejnoprávního rozhlasu a veřejnoprávní televize. Protože ty komerční podle něj fungují jen za účelem zisku. „Pak pochopitelně musejí sloužit více tomu, kdo jim dá víc peněz, přes reklamu či jakkoliv jinak,“ řekl na plénu s tím, že pokud by senátoři schválili zákon bez výjimky vůči veřejnoprávním médiím, budou mít méně peněz. „To znamená, že to, že získávají touto aktivitou, tedy tímto pozměňovacím návrhem, více peněz,“ dodal a vyjádřil se k odmítání odvolení členů rady ze strany Poslanecké sněmovny.

Anketa

Jste spokojeni s tím, jak ČT nakládá s vašimi koncesionářskými poplatky?

3%
97%
hlasovalo: 27941 lidí
„Přijde mi, že ta diskuse, kterou vnímám ve veřejném prostoru obecně, nakonec ji všichni vidíme, v tom se jí neúčastníme jako Senát, ale Poslanecká sněmovna neustále nějakým způsobem z různých důvodů odmítá dovolit členy rady, tzn. je to výsostně politická věc. Nakonec vidíte, že si berou přestávky atd. Prostě je to politika, kterou jednotlivé strany ingerují do ČT,“ řekl doslova s tím, že je důležité vyřešit nejprve tyto záležitosti a až následně přistoupit k finančnímu hledisku. „Jestli chceme, aby nebyly žádné koncesionářské poplatky a zaplatí si to stát, nebo jestli koncesionářské poplatky naopak mají být takové, aby si koncesionáři zaplatili veřejnoprávní službu,“ nastínil možnosti. Podle něj je tedy žádoucí, aby se politicky vymezilo, jaké peníze kam půjdou. „Byť samozřejmě někteří nebudou spokojeni, jiní budou spokojeni, vůbec nechci rozvádět diskusi o tom, jak já osobně jsem spokojen s ČT, pro koho slouží, komu slouží, jestli opravdu všem, nebo některým nadbíhá apod. Ale toto jsou věci, které mají být vyřešeny, a pak mluvit o penězích,“ pokračoval a dodal, že doba do roku 2024 mu přijde nepřiměřeně dlouhá.

Senát chce totiž prodloužit širší nároky na odpočet daně z přidané hodnoty (DPH) pro Českou televizi a Český rozhlas až do konce roku 2024. Jinak by tato možnost skončila se závěrem letošního roku a obě instituce by v příštím roce přišly celkem asi o 420 milionů korun. Prodloužení výjimky schválil dnes Senát v novele zákona o DPH.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…