Komunismus do 21. století nepatří, zaznělo na akci k výročí února

22.02.2013 16:44

Především upozornit na to, že komunismus do 21. století nepatří, měla dnešní akce na pražském Staroměstském náměstí, která se uskutečnila při příležitosti nadcházejícího 65. výročí komunistického převratu z roku 1948. V mrazivém počasí se sešla necelá desítka protikomunistických aktivistů. Chtěli také upozornit na další akce, které při této příležitosti pořádají, například na protest proti návratu komunistů k moci, který se na Staroměstském náměstí uskuteční v pondělí večer.

Komunismus do 21. století nepatří, zaznělo na akci k výročí února
Foto: ČTK
Popisek: Klement Gottwald

Dnešní akce se konala symbolicky pod balkonem paláce Kinských, odkud v únoru 1948 promlouval k občanům tehdejší komunistický vůdce Klement Gottwald. Jeden z pořadatelů, Petr Marek z iniciativy Bez komunistů.cz, ukázal "symbolické parte", tedy Gottwaldovu fotografii s černou páskou. "Takové naše motto je, že komunismus nepatří do 21. století, že vše, co komunismus znamenal a provedl, by mělo zůstat uzavřeno ve 20. století," řekl Marek. "V civilizované společnosti takové totalitní ideologie jako komunismus nepatří vůbec do veřejného života, natož aby se komunisté třeba i podíleli na vládě," prohlásil.

Chce se také obrátit na vládu s výzvou, aby postoupila Nejvyššímu správnímu soudu zprávu Senátu z roku 2008. Senát se tehdy usnesl, že Nejvyšší správní soud by se měl zabývat důvodným podezřením, že KSČM porušuje ústavu a zákony. Iniciativa se chce obrátit i na ČSSD s výzvou, aby zvážila svůj postup, když na krajských úrovních spolupracuje s KSČM. Výzvu chce sociálním demokratům předat v pondělí po plánované demonstraci.

Pražský aktivista vinil současnou vládu

Na akci vystoupil například student třeboňského gymnázia Dominik Hořejší z iniciativy Komunisté nepatří ke kormidlu a informoval o tom, že budou následovat další protestní akce. Promluvili i další zástupci protikomunistických iniciativ z krajů. Akci narušil výkřiky pražský aktivista Zdeněk Ponert. Obvinil pořadatele ze lži a tvrdil, že současná vláda má na svědomí obětí ještě víc.

Únorový převrat 1948, komunisty nazývaný Vítězný únor, bylo převzetí moci komunistickou stranou po zřejmě komunisty vyprovokované vládní krizi. Prezident Edvard Beneš přijal 25. února 1948 demisi 12 nekomunistických členů vlády a zároveň jmenoval ministry podle přání komunistického premiéra Klementa Gottwalda. Československo se prakticky dostalo do područí Sovětského svazu. Tato etapa skončila až na podzim 1989.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: nem, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…