Komunisté chtějí referendum o církevních restitucích. Vláda návrh projedná

20.11.2011 21:26

Kabinet Petra Nečase ve středu projedná možnost vypsání referenda o církevních restitucích. Podnět k lidovému hlasování vládě dali komunističtí poslanci Vojtěch Filip, Pavel Kováčík a Stanislav Grospič. V případě uzákonění referenda by občané odpovídali na otázku: "Souhlasíte s tím, aby Česká republika, její kraje a obce, považujíce své vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi ke dnešnímu dni za jednou provždy uzavřené, na ně nadále nepřeváděly žádný další majetek?"

Komunisté chtějí referendum o církevních restitucích. Vláda návrh projedná

Podle komunistů není možné, aby o restitucích, jejichž finanční zátěž ovlivní státní rozpočet na tři desítky let dopředu, rozhodovalo pouze 281 zákonodárců. "Zatímco mandát politické reprezentace je omezen volebním obdobím, 'volební období' občanů s aktivním volebním právem trvá po osmnáctém roce věku až do konce jejich života, tedy nesrovnatelně déle," uvádí poslanci ve své zprávě.

Sledujeme téma miliardy pro církve

Církev majetek nabyla nemravnými způsoby, upozorňují komunisté

Dokument zmiňuje i kontroverzní metody, jakými církve svých majetků v minulosti nabyly. Podle komunistů katolická církev získala značný majetek například prodejem odpustků nebo nucenými pracemi. "Z tohoto pohledu se může způsob nabytí části majetku, včetně majetku zatím pouze nárokovaného, jevit dnešním právním pohledem jako nemravný," upozorňují.

Poté, co návrh posoudí vláda, by možnost referenda měla projednat Poslanecká sněmovna. Současný vládní návrh církvím v rámci restitucí přisuzuje 59 miliard korun a 79 miliard v nemovitém majetku. Výplata slíbených peněz by měla trvat 30 let, přičemž 17 let potrvá, než se církve zcela osamostatní od státních příspěvků.

Čtěte také:
Besser rozlítil komunistu: Církvím pouze desetinu toho, co jste jim slíbil
Vyrovnání s církvemi: Během třiceti let dostanou 59 miliard

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …