Komunisté dohody dodržují, tvrdí senátor Berka

07.11.2012 13:22

ROZHOVOR Starosta Sokolova a nyní nově i senátor Zdeněk Berka (ČSSD) má zkušenosti ze spolupráce s komunisty v koalici, která dosud fungovala v Karlovarském kraji. A ty zkušenosti jsou dobré – spolupracují a dohody dodržují, jak říká. Zdaleka nejen o tom ale je náš rozhovor…

Komunisté dohody dodržují, tvrdí senátor Berka
Foto: archiv starosty
Popisek: Zdeněk Berka, starosta Sokolova

Pane starosto, jak byste hodnotil výsledky voleb? A jak vnímáte vítězství komunistů v kraji a drtivý propad pravice?

Vítězství levice jsem očekával, ale vítězství KSČM, byť o cca 160 hlasů, nikoliv. Pan předseda Filip se trefně vyjádřil, že část kampaně KSČM v krajských volbách odvedla současná vláda. To platí i pro ČSSD. V tomto volebním období byli komunisté v Karlovarském kraji koaličními partnery, a jsem toho názoru, že spolupráce s nimi byla velmi dobrá, protože při našich společných jednáních byli vždy dobře připraveni a drželi dohody, i když se někdy jednalo o velmi pracně nalezené řešení. Z toho tedy vyplývá, že pokračování této koalice má smysl a je určitým vyjádřením volebního výsledku.

 

 

Vy sám jste ale slavil úspěch, když jste v druhém kole senátních voleb porazil komunistického protikandidáta Holana. Proč jste se vlastně rozhodl kandidovat? Co bude ve funkci senátora Vaší prioritou?

Kandidaturu do Senátu jsem bral jako určité vyvrcholení mé práce v komunální politice, kde bych měl zúročit všechny nabyté znalosti a zkušenosti. To, že v druhém kole byl mým soupeřem pan Holan z KSČM, jsem neočekával, předpokládal jsem někoho z pravé části politického spektra. Nevstupoval jsem do voleb s jasně vyhraněnou představou o prioritách. Po seznámení s možnostmi práce ve výborech Senátu budu zřejmě zařazen do výboru pro vzdělávání, což je problematika mě velmi blízká. Jako místostarosta jsem měl školství v kompetenci dvě volební období.

Budete se nějak snažit využít kombinace funkce starosty a senátora pro obyvatele regionu? Jak? A neobáváte se náročnosti výkonu obou funkcí?

Do konce volebního období jsou dva roky, takže rád bych regionu pomohl. Musím však upozornit na to, že určitý čas mi bude trvat, než se detailně seznámím se stylem práce v Senátu a se všemi možnostmi, které lze využít pro region. Na základě současných informací jsem učinil odhad, že obě mé funkce lze vykonávat současně, a to velmi úspěšně, příklady senátorů, kteří jsou současně starosty nebo primátory, to dokládají. Nejsou odtrženi od praxe a tvorbu nových zákonů vidí právě z tohoto hlediska, což je ku prospěchu věci.

O významu Senátu se vedou již dlouhodobě debaty. V čem podle Vás spočívá jeho hlavní význam a smysl?

Já chápu Senát jako společnost lidí nejrůznějších profesí s velkými životními zkušenostmi, kteří jsou schopni posoudit nové zákony, což znamená projednat je, případně je změnit a konečně je schválit či neschválit. To je hlavní úloha Senátu. Další významnou rolí senátora ve volebním obvodu je iniciovat řešení problémů a stát se v tomto procesu jakýmsi koordinátorem.

Jaký osud podle Vás čeká současnou vládu? Domníváte se, že se ji podaří ustát problémy ohledně schvalování daňového balíčku?

Podle mého názoru se vláda ještě jistý čas udrží, ale některé požadavky ve svém daňovém balíčku zřejmě změkčí.

 

 

K poslednímu říjnovému dni podal také v souvislosti se zatčením náměstka Vladimíra Šišky demisi pan Drábek. Co na jeho rezignaci říkáte a jak byste jej jako ministra ve funkci hodnotil?

Pan ministr Drábek je vykonavatelem systému omezování role státu v oblastech, které by stát měl řešit nebo zajišťovat. Nejvíce je to zřejmé v oblasti bezpečnosti a politiky zaměstnanosti. V rámci tohoto procesu se úřady práce staly pouze jakýmsi registračním úřadem, bez vytváření podmínek pro aktivní politiku zaměstnanosti. Čili pan ministr Drábek konal v souladu s výše popsaným programem, a je otázkou, zda někdo jiný z pravé části politického spektra by se více či méně odchýlil. Další otázkou je převedení agend sociálních dávek z obecních úřadů na úřady práce, které bylo připraveno velmi narychlo, nekvalitně a jak vyšlo najevo, i nestandardně. Jediným pozitivem je, že pan ministr svou vinu uznal a dobrovolně odstoupil, což v některých jiných případech se nestalo.

 

 

Dokončený pavilon akutní medicíny již od začátku října přijímá nové pacienty. Kolik zřízení pavilonu stálo a jakým způsobem byl financován? A jak byste hodnotil zdravotní reformu ministra Hegera? Jaký dopad bude mít podle Vás na obyvatele?

Celková hodnota investice tohoto pavilonu je 620 milionů Kč, přičemž 500 milionů Kč bylo financováno z úvěru a zbytek z rozpočtu Karlovarského kraje. Zdravotní reformu pana ministra Hegera hodnotím negativně. Myslím si, že nedostatek financí na akutní lůžka lze najít jinde, např. snížením marží dodavatelů léčiv. Podle posledních informací se zamýšlená reforma nedotkne sokolovské nemocnice.

Jakým způsobem se Vám daří řešit nezaměstnanost? Jak se například vyvíjí stavba průmyslové zóny v Citicích? Snažíte se vytvořit nějaká nová pracovní místa, či nalákat do města investory? A jak vnímáte systém veřejně prospěšných prací a nyní zavádění tzv. sKarty?

Dle mého názoru je razantním řešením nezaměstnanosti přilákání silných investorů do regionu Sokolov. Bohužel, město Sokolov nemá pro tento účel k dispozici pozemky, všechny vhodné, v souladu s územním plánem, jsou mimo katastr města nebo ve vlastnictví soukromých vlastníků. Z těchto důvodů je vedení města omezeno na konzultace s vlastníky těchto pozemků o případném využití pro jiné investory nebo poskytování informací pro případné zájemce. V tomto směru spatřuji i svou úlohu senátora ve smyslu odpovědi na čtvrtou otázku, protože nezaměstnanost na Sokolovsku je na varujících 13%. Pokud se týká veřejně prospěšných prací, tyto ve městě Sokolov úspěšně využíváme zejména v rámci Městské policie. Klíčovou podmínkou efektivního využití je zadávání a kontrola prováděných prací, což naši strážníci důsledně plní. Zavádění sKaret pro výplatu sociálních dávek pokládám za nevýhodné pro ty klienty, kteří mají omezené možnosti tyto karty užívat, zejména v malých obcích.

 

 

Podařilo se vám v rámci vybudování krajského útulku sjednat spolupráci a finanční příspěvek na investici a předpokládané roční provozní náklady od jednotlivých obcí? Domníváte se, že se útulek podaří realizovat?

Po obeslání velké části obcí Karlovarského kraje byly schváleny jednotlivými zastupitelstvy investice v celkové výši cca 6 milionů Kč. To je méně než polovina původně předpokládané investice ve výši 17 milionů Kč. Na poradě s představiteli obcí, kteří se k tomuto projektu přihlásili, jsme se dohodli na zpracování projektu v menším rozsahu, vyhovujícím potřebám regionu Sokolov a města Chebu. Věřím tomu, že se projekt, byť v redukované formě, podaří realizovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…