Komunisté i jejich odpůrci dnes připomenou 65. výročí února 1948

25.02.2013 6:08

Komunisté i jejich odpůrci připomenou 65. výročí, které dnes uplynulo od komunistického převzetí moci v bývalém Československu. Protestní shromáždění s názvem Nedovolme návrat komunistů se má v pozdním odpoledni uskutečnit na Staroměstském náměstí v Praze.

Komunisté i jejich odpůrci dnes připomenou 65. výročí února 1948
Foto: Hans Štembera
Popisek: Neméně důležitou součástí kampaně je petice proti církevním restitucím

O pár hodin dříve se pražská KSČM a Svaz mladých komunistů Československa chystají uctít na Olšanských hřbitovech památku prvního komunistického prezidenta Klementa Gottwalda, který v únoru 1948 dovedl stranu k uchopení moci.

K prvním vzpomínkovým akcím bude patřit dopolední shromáždění v pražské Nerudově ulici v místě, kde byl před 65 lety zastaven komunisty ovládanou policií pochod studentů směřující na Hrad. Chtěli vyjádřit podporu Gotwaldovu předchůdci Edvardu Benešovi a požádat ho, aby komunistům neustupoval.

Vítězný únor

Únorový převrat 1948, který byl za minulého režimu nazýván Vítězným únorem, bylo převzetí moci komunistickou stranou po zřejmě komunisty vyprovokované vládní krizi. Prezident Beneš přijal 25. února 1948 demisi 12 nekomunistických členů vlády a zároveň jmenoval ministry podle přání tehdejšího komunistického premiéra Gottwalda. Československo se prakticky dostalo do područí Sovětského svazu. Tato etapa skončila až na podzim 1989.

reklama

autor: adr, čtk

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…