Komunisté napínají Babiše kvůli rozpočtu. Pomoc nabízí Rakušanova šestka

31.10.2020 7:42

Poslanci už mají na stolech návrh státní rozpočtu na příští rok; počítá se schodkem 320 miliard korun. Komunisté, jejichž hlasování bývá při schvalování rozpočtu klíčové, zatím nemají jasno v tom, zda jej podpoří. Pomoc vládě nabízejí Starostové a nezávislí (STAN), informuje Aktuálně.cz.

Komunisté napínají Babiše kvůli rozpočtu. Pomoc nabízí Rakušanova šestka
Foto: Repro ČT
Popisek: Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) v Událostech komentářích

„Ať si vláda hledá podporu jinde,“ prohlásil předseda KSČM Vojtěch Filip na dotaz Deníku N, zda komunisté podpoří návrh státního rozpočtu. Ve hře tak je možnost, že podporovatelé menšinové vlády ANO a ČSSD pro rozpočet hlasovat nebudou.

Někteří komunističtí zákonodárci potvrzují, že stanovisko strany k rozpočtu zatím není konečné. A to ani přes páteční stanovisko výkonného výboru KSČM, který doporučil poslancům hlasovat pro rozpočet v prvním čtení.  Na řadě bude debata o jednotlivých položkách rozpočtu. A komunisté především požadují po vládě snížit rozpočet armády.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) je připravena s komunisty vyjednávat. „V tuto chvíli se musíme pokusit najít shodu. Buď ji najdeme v rámci Sněmovny, nebo budeme jednat o jiných podmínkách, případně jsme otevřeni jednat o podpoře rozpočtu napříč Poslaneckou sněmovnou,“ uvedla, že cest je několik.

Konkrétně Starostové a nezávislí již dali najevo ochotu vyjednávat o podpoře rozpočtu, protože jeho neschválení považují za nejhorší variantu. „Máme k současné podobě výrazné výhrady, ale jsme ochotni s ministryní financí o podpoře návrhu jednat. Chceme zabránit rozpočtovému provizoriu,“ sdělila členka rozpočtového výboru ze STAN Věra Kovářová.

Stanovisko STAN podpořil také jeho předseda Vít Rakušan. „Nabízíme vstřícný a konstruktivní přístup ve prospěch občanů naší země. Naším cílem je připravit státní rozpočet pro rok 2021, který bude reagovat na krizovou situaci, ale zároveň bude odrážet potřeby 21. století,“ oznámil.

Celá Poslanecká sněmovna by se měla rozpočtem poprvé zabývat 11. listopadu. Návrh rozpočtu není možné zamítnout, je pouze možné ho vládě vrátit k přepracování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…