Komunisté tepou ministra zdravotnictví Vojtěcha: Poslouchejte krizový štáb!

25.09.2019 17:48

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa podepsal úhradovou vyhlášku rozdělující peníze na zdravotní péči v roce 2020 předčasně. KSČM trvá na tom, aby ji změnil podle požadavků takzvaného krizového štábu českého zdravotnictví, který tvoří odbory a další organizace, píše ČTK.

Komunisté tepou ministra zdravotnictví Vojtěcha: Poslouchejte krizový štáb!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Šéf komunistů o tom bude jednat s premiérem Andrejem Babišem (ANO), řekl dnes na tiskové konferenci ve Sněmovně. Na zdravotní péči mělo jít v příštím roce původně 334 miliard korun, po jednání s premiérem se pojišťovny zavázaly přidat dalších šest miliard korun.

Podporu požadavkům krizového štábu vyjádřila v minulosti také ČSSD, Babiš už o požadavcích odborů dál jednat minulý týden ale odmítl. „Podporujeme, aby ministr úhradovou vyhlášku změnil. Myslím, že máme dostatek poslanců k tomu, abychom to zabezpečili,“ uvedl Filip. „V každém případě je to na nové jednání o dohodě o toleranci, je to jedna z našich podmínek a vláda zcela jednoznačně neplní programové prohlášení,“ dodal.

Krizový štáb požaduje ještě asi osm miliard korun navíc, přidaných šest miliard by podle něj mělo být rozděleno úhradovou vyhláškou, nikoliv nad její rámec. Nebude podle nich jasné, kam přesně peníze půjdou. Ministr zdravotnictví Vojtěch už dříve deklaroval, že vyhlášku otevírat nechce. Jeho aktuální vyjádření ČTK zjišťuje.

„V rámci svých zdravotně pojistných plánů navýší pojišťovny výdaje nad rámec úhradové vyhlášky. Tam jasně specifikují, kam peníze půjdou. Tyto plány schvalují orgány pojišťoven, vláda a Sněmovna. Není na tom nic netransparentního,“ uvedl minulý týden Vojtěch.

Krizový štáb českého zdravotnictví tvoří Českomoravská konfederace odborových svazů, Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče, Asociace českých a moravských nemocnic a další organizace sdružující pacienty, lékaře, seniory, zdravotně postižené a poskytovatele domácí zdravotní péče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…