Komunisté vyrazili do útoku: Novináři ČT, přiznejte majetek!

07.11.2019 15:30

Sněmovna dostala novelu poslanců KSČM, podle níž by museli majetková přiznání pravidelně podávat i novináři České televize a Českého rozhlasu, napsala ČTK.

Komunisté vyrazili do útoku: Novináři ČT, přiznejte majetek!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Staronový předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip

Předkladatelé argumentují tím, že obě veřejnoprávní média mají hlavní příjmy z koncesionářských poplatků, tedy z veřejných peněz, a jejich novináři mohou zásadně ovlivňovat veřejné mínění.

Návrh zdůvodňují autoři v čele s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem také obranou obou médií před podezřeními z neobjektivity zpravodajství a publicistiky nebo ze skryté a podprahové reklamy ve prospěch některých ekonomických, politických, kulturních či sportovních subjektů.

Předkládání majetkových přiznání by mělo podle předkladatelů přispět „k zajištění naplnění zákonné povinnosti v přístupu občanů k vyváženým a objektivním informacím“. V důvodové zprávě píšou také o průhledném hospodaření obou médií.

Novináři České televize a Českého rozhlasu by v případě schválení novely měli podle dřívějšího Filipova vyjádření stejné povinnosti jako ostatní veřejní funkcionáři, na něž se zákon o střetu zájmů vztahuje. Podávali by vstupní majetkové přiznání, následně každoroční a také výstupní poté, co by práci přestali vykonávat. Internetový registr majetkových přiznání vede Ministerstvo spravedlnosti.

O návrhu na zavedení majetkových přiznání novinářů Českého rozhlasu a České televize mluvil Filip už v červnu. Za nadsázku pak označil další záměr, aby byli novináři každé čtyři roky voleni. Na majetkových přiznáních ale trval. V září předseda KSČM informoval, že má předlohu připravenu a bude pro ni hledat podporu i v dalších poslaneckých klubech.

Předlohu, kterou podepsali také Stanislav Grospič, Jiří Valenta a Miloslava Vostrá, nejprve posoudí vláda. Rozhodnou o ní zákonodárci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…