Komunisti jsou hrozná pakáž, vzpomíná na hovory s malířem Meda Mládková

27.01.2012 18:42

Mecenáška Meda Mládková vzpomíná, na své seznámení s malířem Františkem Kupkou. Tehdy se prý spolu nebavili ani moc umění, spíše o tom, že „komunisti jsou hrozná pakáž“. S jeho 41 obrazy tento týden přistál v Praze vládní speciál.

Komunisti jsou hrozná pakáž, vzpomíná na hovory s malířem Meda Mládková
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Celkem 41 děl malíře Františka Kupky přivezl tento týden vládní speciál. Kolekci koupila mecenáška Meda Mládková a rozšířila díky ní sbírku v Museu Kampa. Cenu nakonec dokázala usmlouvat o polovinu, tedy z milionu na „pouhých“ 500 tisíc dolarů.

Mládková se s Kupkou už kdysi osobně setkala v Paříži. „Znala jsem ho v posledních dvou letech jeho života. Když umíral, poslali pro mě, že mě pořád volá. Měl rakovinu, a když jsem přijela, už jen bezvládně ležel, nohy měl jako hůlky. A jeho lékař ho léčil aspirinem,“ vzpomíná v rozhovoru pro HN.

Tehdy prý zavolala, aby k jeho loži přišel jiný lékař. „Ten mu předepsal léky proti bolesti, ale paní Kupková nedovolila, aby mu ty léky koupili. Myslím, že na mě žárlila kvůli tomu, že jsme s Kupkou mluvili česky. Neviděla mě tam ráda. On strašně toužil po Čechách a myslím, že jeho ženě vadilo, že jsem pro něj pojítkem s vlastí,“ myslí si Medková.

Tehdy se spolu s Kupkou prý často bavili. „O umění ne. Spíše jen o tom, jaká jsou ti komunisti hrozná pakáž. Ale Československo miloval, i když se nemohl vrátit,“ dodává mecenáška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…