Komunistu rozčílila Nečasova vláda: Církvím jde jen o majetek

15.09.2011 6:44

Materiál s názvem „Parametry majetkového vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi" jehož projednávání vláda ve středu přerušila, se opakovaně ocitl v hledáčku Komunistické strany Čech a Moravy.

Komunistu rozčílila Nečasova vláda: Církvím jde jen o majetek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

„Primárním cílem majetkového vyrovnání je umožnit církvím, aby byly hospodářsky nezávislé na státu," citoval poslanec a expert na církevní záležitosti Vladimír Koníček z materiálu vlády.

Vláda podle komunistů hájí zájmy církve

„Konečně tady vláda říká natvrdo, že nejde o nápravu nějakých křivd, ale jen a jen o hospodářské zabezpečení církví," řekl pro ParlamentníListy.cz Koníček.

Podle něj se vláda přihlásila k původnímu materiálu Topolánkovy vlády, který ovšem tehdy sněmovna odmítla. "Jako celek byl tento návrh hodnocen jako komplexní a propracovaný a většina jeho principů nebyla zpochybňována," citoval z materiálu Koníček. Poznamenal s politováním, že vláda nezaznamenala zpochybňování celkového rozsah majetku, se kterým vystupovala KSČM v době projednávání tohoto návrhu.

Reakce VV:
Peake (VV): Odkud se bude brát 2,5 miliardy ročně na církevní restituce?

Koníček připomněl, že ani v Topolánkově materiálu ani v dokumentu současné vlády nelze najít rozsah vydávaného majetku vyjádřený v hektarech. „O rozsahu majetku, který chce vláda vydat se můžete jen dohadovat," pochybuje o restitucích Koníček.

Vláda Nečase použila návrh Topolánka, který sněmovna jeho vládě zamítla

Zároveň připomněl, že se v obou materiálech jedná shodně o 134 miliardy korun. "Pan ministr (Besser) se chlubí, že vyjednal lepší podmínky pro stát, ale stále chce vydávat majetek v této částce, aniž by řekl, jak k té částce došel," zlobil se Koníček.

Ironicky poznamenal, že vláda straší tím, že  by podle stávajícího zákona musela vyplácet církvím 30 let až 2,5 miliardy ročně, počítá přitom se zdvojnásobením počtu duchovních. „Při klesajícím počtu věřících je to jistě oprávněné očekávání vlády," poznamenal Koníček sarkasticky.

Vláda chce tímto návrhem spáchat sebevraždu, tvrdí komunisté.

Celkově má poslanec zato, že ministr Besser a s ním i vláda, pokud nezměnila nebo nezmění rozsah majetku, ani nepočítá s tím, že bude návrh ve sněmovně schválen, „protože snažit se vydávat majetek , který byl církvím odebrán za první republiky a po druhé světové válce ještě před únorem 1948 je politickou sebevraždou," konstatoval poslanec. Za současné ekonomické situace něco takového prý podle něj může navrhnout jen vláda, která se chce zničit.

Na dotaz Parlamentníchlistu.cz, jaký rozsah majetku a v jaké hodnotě vychází podle KSČM zazněla velmi stručná odpověď. „Jedná se o desetinu majetku, který chce vláda nyní vydat," zdůraznil Koníček.

SLEDUJEME TÉMA miliardy pro církve

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…