Koncert pro Havla sledovaly v televizi statisíce lidí

24.12.2011 11:15

Pocta VH, která do všech prostor Paláce Lucerna přivedla v pátek večer tisíce lidí. Statisíce lidí sledovaly i Českou televizi (ČT), která pohřeb prezidenta přenášela přímým přenosem.

Koncert pro Havla sledovaly v televizi statisíce lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Koncert na počest Václava Havla v pražské Lucerně

Více než pětihodinový blok na veřejnoprávní ČT1 si udržel průměrnou sledovanost 8,6 procenta; 759.000 diváků starších 15 let prvnímu programu ČT přineslo bezmála čtyřicetiprocentní podíl na trhu. Zpravodajskou stanici ČT24, která poslední rozloučení s Václavem Havlem rovněž přenášela, si naladilo 441.000 diváků, sdělila v sobotu Česká televize.

Katarze na konci těžkého týdne. Tím měl být koncert s názvem "Pocta Václavu Havlovi", který se v pátek odehrál v pražské Lucerně. Jako by nám skrz něj sám zesnulý vzkazal: Konec truchlení, vraťte se do života. Tedy, alespoň tak ho parafrázoval jeho někdejší spolupracovník a jeden z organizátorů koncertu Ladislav Špaček.

Téma Skon Václava Havla

"Ta myšlenka se zrodila v úterý večer," přiblížil Špaček v rozhovoru pro Českou televizi, která koncert v pátek přenášela v hlavním vysílacím čase, jak se celou akci vůbec podařilo vymyslet a zorganizovat. "Vypadalo jako šílený plán, neměli jsme vůbec čas se scházet, komunikovali jsme jen přes e-maily. Musím ale říct, že nám všichni vycházeli vstříc. Paní Havlová dala k dispozici Lucernu, vyřídili jsme obrazovku na Václaváku. To by byla obyčejně otázka měsíců,  všechny povolení, razítka atd. My ale šli na úřad a během hodiny to bylo."

Koncert zorganizovali přátelé a spolupracovníci Václava Havla, oficiálně akci zaštítily organizace jako Knihovna Václava Havla, Nadace VIZE 97, Výbor Dobré vůle, Fórum 2000 nebo Člověk v tísni. "Některé účinkující jsme vybrali sami, například jsme si říkali, že tu musí hrát Plastici. Ale jiní se začali hlásit sami, považovali za čest vystoupit na Poctě Václavu Havlovi, třeba ještě dnes jsem měl na e-mailu mnoho kapel, které tu chtěli vystoupit, ale už se nevešli."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…