Končí přihlášky do voleb. Kdo to nestihne dneska, má smůlu

03.08.2021 6:24

Politické strany, hnutí a jejich koalice dnes mají poslední šanci přihlásit se do letošních sněmovních voleb. Lhůta uplyne v 16:00. Kandidujících uskupení by podle dostupných informací mohlo být znovu více než 30. Před čtyřmi lety do Sněmovny kandidovalo 31 stran a hnutí.

Končí přihlášky do voleb. Kdo to nestihne dneska, má smůlu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mimořádná schůze poslanecké sněmovny. Zbytečná. Po pár hodinách přerušená na neurčito.

O znovuzvolení se pokoušejí tradičně všechny sněmovní strany. Podle průzkumů by poslanecká křesla měly znovu získat vládní ANO, opoziční koalice Pirátů se Starosty, koalice Spolu, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09, a také SPD. Sociální demokracie, KSČM a nově hnutí Přísaha bývalého policisty Roberta Šlachty se pohybují kolem hranice pěti procent voličské podpory, hranice, jejíž překročení pro ně znamená vstup do Sněmovny.

O udržení se v dolní komoře chce bojovat také Volný blok a Trikolóra ve spolupráci se Svobodnými a Soukromníky. K nováčkům patří hnutí Otevřeme Česko - chcípl PES, které bojuje mimo jiné proti koronavirovým opatřením, nebo levicové hnutí Budoucnost, které založili bývalí členové Zelených a ČSSD.

Strany mají možnost přihlásit se do voleb jen v některých krajích, snižují tak ale své šance na vstup do Sněmovny. Pro menší a regionální strany představují sněmovní volby obvykle hlavně příležitost zviditelnit se během předvolební kampaně v rámci zákonem vymezeného prostoru vysílání České televize a Českého rozhlasu.

Kandidátní listiny je třeba předložit krajským úřadům a pražskému magistrátu. Ty pak zkontrolují, zda strany a hnutí splnily všechny náležitosti požadované volebním zákonem. Bezchybné kandidátky zaregistrují 20. srpna. Volby se uskuteční 8. a 9. října.

reklama

autor: jav, čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …