Končící Milan Chovanec to rozbalil naplno. Zná mnohá tajemství. Březnový sjezd ČSSD prý může být poslední

22.02.2019 14:26

Na počátku tohoto roku oznámil někdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), že do konce března odejde ze Sněmovny. Nesouhlasí s tím, co ve vládě předvádí sociální demokracie, ale nechce tomu bránit. V rozhovoru pro internetovou televizi XTV.cz však své kolegy důrazně varoval, že jen politikaří a voliči toho začínají mít dost.

Končící Milan Chovanec to rozbalil naplno. Zná mnohá tajemství. Březnový sjezd ČSSD prý může být poslední
Foto: Vít Hassan
Popisek: Bývalý ministr vnitra Milan Chovanec

Rozhodnutí odejít ze Sněmovny v Chovancovi zrálo od chvíle, kdy se ČSSD rozhodla vstoupit do vlády Andrej Babiše (ANO). „Já to pořád vnímám jako podvod na voličích. Myslel jsem si, že ČSSD, půjde jiným směrem, ale jiným směrem nejde a já nechci svým kolegům kazit nadšení z vlády a tu práci, kterou tam dělají. Než jim to kazit, tak jsem se rozhodl raději odejít,“ začal Chovanec v rozhovoru s Lubošem Xaverem Veselým.

Stávající předseda vlády Andrej Babiš podle Chovance dominuje české politické scéně tak výrazně, že ČSSD nemá šanci cokoli korigovat. Za vlády Bohuslava Sobotky sociální demokraté hráli důležitější roli než dnes. „Já jsem si pořád myslel, že dojdeme k nějaké sebereflexi a na základě názorového střetu z vlády odejdeme. Místo toho odcházíme z těchto střetů,“ kroutil hlavou Chovanec. ČSSD sice zvládla prosadit obnovení placených prvních tří dnů nemocenské, ale končící poslanec má za to, že voliči to nepřičtou k dobru ČSSD.

Jako exministr vnitra se dostal k některým informacím, o kterých nesmí mluvit. „Stát má svá tajemství, své priority a své směřování, a u toho je dobré, aby to nebyla věc veřejná, protože žijeme v konkurenčním prostředí ve vztahu k jiným zemím, které mají jiné světonázory. V určité sobě je proto vhodné, aby ty informace nebyly veřejné,“ poznamenal Chovanec v obecné rovině.

Pak se vrátil k situaci v ČSSD. Prý rozhodně nechystá nějaký útok ze zadních pozic, jen chce pomoci straně, která dnes je v těžké situaci. „Dneska utéct z té vlády bez nějakého zásadního střetu, který by ta společnost pochopila, by znamenalo tu stranu zabít,“ konstatoval.  

Zadoufal, že březnový sjezd ČSSD nebude sjezdem posledním. Rád by se na půdě sjezdu vyjádřil k řadě otázek, především k tomu, co bude s ČSSD dál. „My jsme vstoupili do souručenství, které nám nepomáhá. Získali jsme ministerstva, u kterých nám to nepomáhá, a tam, kde nám to pomáhá, tak tam nám to ukradne Andrej Babiš. To není kritika Andreje Babiše, to je kritika naše,“ zdůraznil.

Chovanec je toho názoru, že ČSSD prohraje nadcházející Evropské volby a nezíská ani jednoho europoslance. V tu chvíli možná nastane pravý čas na obrodu ČSSD, protože své služby nabídnou straně jen lidé, kteří to s politikou myslí vážně. „Teď neděláme politiku, teď jen politikaříme a ta veřejnost to prostě vidí,“ nešetřil Chovanec tvrdými slovy. Pokud se něco nezmění, ČSSD prý postupně čeká umíráček.

Na sjezdu je připraven podpořit Jana Hamáčka, který má mít šanci dotáhnout vládní angažmá po boku s Babišem do konce a pak za toto angažmá složí účty. Chovanec opravdu moc nechápe, proč teď ČSSD vládne s Babišem, ale třeba se na sjezdu dozví o nějakém jasném plánu, co dál. Na pozici prvního místopředsedy si prý umí představit Romana Onderku nebo Janu Maláčovou. Na pozici místopředsedy si umí představit stávajícího ministra zahraničí Tomáše Petříčka.

„Já osobně panu Petříčkovi hlas dám. Mně ten člověk přijde jako slušný člověk, který to chce dělat dobře a má nějaký názor, za kterým si stojí. Pana ministra Petříčka si pamatuju jako stážistu v Evropském parlamentu, který mi tam vařil kafe. Doufám, že se neurazí. Ale neumím si představit, že by ten člověk byl nějakou čistokrevnou loutkou Miroslava Pocheho,“ pravil Chovanec.

Moderátor poté přehodil výhybku k nápadu tzv. oranžových žen. Jeden z těchto nápadů se týká dluhové amnestie pro osoby s dluhy do sto tisíc. „To skoro vypadá jako nápad z lehce nemocné hlavičky. Vy si myslíte, že toto je vůbec možné přednášet ve veřejném prostoru?“ zeptal se Veselý. Chovanec okamžitě prohlásil, že to není nejlepší nápad, protože co budou dělat lidí s dluhy 101 a více tisíc? Mohou se ptát, proč by oni dluhy měli platit, když lidé dlužící pod 100 tisíc platit nemusí. Podobné nápady by se podle Chovance měly probrat uvnitř strany a teprve po důkladné diskusi bude možné vyjít s nápady na veřejnost. Takto se prý díval i na nápad školních obědů zdarma. Tento nápad nebyl důkladně promyšlen, ale i tak šla ČSSD do střetu s Andrejem Babišem a i střet o obědy prohrála.

Nakonec Chovanec věnoval pár slov migrační krizi. Nerozumí tomu, proč je dnes vláda Bohuslava Sobotky prezentována jako neúspěšná, a Chovanec nechápe proč. „Já bych tady rád připomněl, že jsme to byli my s kolegou Kaliňákem, kdo jsme řešili s kolegou Kaliňákem migrační problém. Na nás řvala půlka Evropy na každé radě v Bruselu, že nechceme migranty a nejsme solidární. A to reálně stálo na hranicích 50 tisíc migrantů. Dneska ta hrozba reálně neexistuje, ale to téma zvedá každej druhej. Ale ono se to může vrátit,“ varoval Chovanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…