Konec. Babiš dnes podá demisi

11.11.2021 6:54

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) se dnes ráno sejde, aby podala demisi. Menšinový kabinet tvořený hnutím ANO a ČSSD tak učiní poté, co byla ve středu završena ustavující schůze nové Sněmovny vzešlé z říjnových voleb. Babiš ve středu uvedl, že demisi předá hospitalizovanému prezidentovi Miloši Zemanovi písemně. Hlava státu podle Ústavy pověřuje vládu, jejíž demisi přijala, výkonem funkce až do jmenování nového kabinetu.

Konec. Babiš dnes podá demisi
Foto: Facebook
Popisek: Andrej Babiš ve svém pořadu Čau lidi

O nové vládě začala po říjnových sněmovních volbách vyjednávat koalice Spolu, tvořená ODS, lidovci a TOP 09, s koalicí Pirátů a hnutím STAN. Na počátku tohoto týdne podepsali zástupci těchto pěti stran smlouvu o fungování v době vládního mandátu a o společném programu.
 
Prezident v úterý pověřil předsedu ODS a lídra koalice Spolu Petra Fialu jednáním o složení nového kabinetu. Fiala předpokládá, že by se jeho vláda mohla ujmout mandátu do vánočních svátků.
 
Cestu k demisi současného kabinetu otevřelo ustavující zasedání Poslanecké sněmovny, které skončilo ve středu večer. Předsedkyní dolní komory Parlamentu na ní poslanci zvolili Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09). Poslanci rovněž obsadili pět ze šesti místopředsednických křesel. V prvním kole volby byli zvoleni Jana Mračková Vildumetzová (ANO), Jan Skopeček (ODS), Věra Kovářová (STAN) a Jan Bartošek (KDU-ČSL). Ve druhém kole volby místopředsedů uspěla Olga Richterová (Piráti).
 
Současná menšinová vláda premiéra vzešla z voleb v roce 2017, které vyhrálo hnutí ANO. Byla druhým povolebním kabinetem, neboť první Babišova vláda složená z členů ANO a nestraníků nezískala od Sněmovny důvěru. Druhá vláda, ve které hnutí ANO doplnili zástupci sociální demokracie, byla jmenována koncem června 2018. Důvěru Poslanecké sněmovny získala díky podpoře komunistů 12. července 2018.
 
Sněmovní volby na začátku letošního října vyhrála koalice Spolu se ziskem 27,8 procenta hlasů. Druhé ANO podpořilo svými hlasy 27,1 procenta voličů a koalici Pirátů a Starostů 15,6 procenta. Do Sněmovny se dostalo ještě hnutí SPD se ziskem 9,6 procenta hlasů. Bez zastoupení v dolní parlamentní komoře zůstali dosud vládní sociální demokraté a komunisté.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…