Konec EU, tím se hrozí. Ruský plyn: Výbušná fakta. Kam Fiala pojede

26.04.2022 13:40 | Ze sítí

Česko už před válkou na Ukrajině sužovaly vysoké ceny plynu a elektřiny. Na toto téma hovořili na Xaver Live dva odborníci na plyn a energie, Ivan Noveský a Vladimír Štěpán. Stejně jako jiní, oba soudí, že Česko nemá jak ruský plyn nahradit. A jejich výhled do budoucnosti je neradostný. Přitom možnosti zde jsou a nejedná se jen o jednání s Ruskem. Fiala by například mohl navštívit Německo a snažit se spojence přesvědčit, aby levný plyn, který odebírají, umístili na burzu. Ale vláda podle odborníků problém neřeší. Hrozí prý i konec EU.

Konec EU, tím se hrozí. Ruský plyn: Výbušná fakta. Kam Fiala pojede
Foto: Repro Youtube
Popisek: Energetičtí odborníci Ivan Noveský a Vladimír Štěpán

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí
Vladimír Štěpán konstatoval, že v období od roku 2010 až 2020 mělo Česko nízké ceny energií. A že takové ceny potřebuje, protože jeho průmysl má nízkou přidanou hodnotu. Ale po roce 2020 přišlo „harašení zbraněmi“, nejdříve koronavirus, a následně sankce a válka. Podotkl, že ČR je jediná země ve střední Evropě, která nemá dlouhodobý kontrakt na nákup zemního plynu.

Přitom ho měla. „Při privatizaci ho zdědilo RWE, RWE se ho prakticky zbavilo, protože místo toho levného plynu tam dalo vazbu na burzu, takže výsledek je, že dnes nenakupujeme plyn za šest korun, ale za 25 na burze,“ uvedl Štěpán. Dodal, že cena na burze je nepředvídatelná a teď některým lidem chodí najednou vysoké faktury. Ale ne všem, protože někteří měli dlouholeté smlouvy. Po jejich skončení se tak tento problém bude týkat i jich. „Za byt 3+1 už se za otop nebude platit 20 tisíc, nebude se platit ani 40 tisíc jako teď, ale může to být i 60 tisíc,“ varoval Štěpán a dodal, že elektřina bude ještě horší, protože plyn bývá levnější. Podle něho je možné, aby plyn opět stál 6 korun.

S Noveským se Štěpán shodl, že ceny jsou nesmyslně vysoké. Noveský uvedl, že elektřina z jádra se v ČR vyrábí za 25 haléřů za kWh, z uhlí pak dokonce za 15 haléřů. Ale na burze se pak cena vyšvihla až třeba na 8 korun za kWh. Přitom se jedná o českou elektřinu vyráběnou z českých zdrojů a konzumovanou na českém území. Ale prodávaná je za německé ceny z burzy v Lipsku. Noveský tedy řekl, že platíme „keťaskou přirážku“, která vyhání ceny nahoru a způsobuje inflaci ve všech oblastech.

Podobná je pak situace u plynu, který je v ČR fyzicky ruský, ovšem nakupovaný přes západní obchodníky, kteří ho odebírají od Gazpromu. Plyn od Gazpromu skupuje dle Štěpána západní Evropa, která si plní zásobníky a na Česko nic nezbývá. Podotkl, že cena plynu je otázka dobrých vztahů. Což si uvědomují například v Rakousku a Německu, kde sice také kritizují Rusko, ale jsou si vědomi závislosti průmyslu, ekonomiky i životní úrovně. Rozdíl mezi cenami na Slovensku a v Česku je dle Štěpána 100 % ceny, tedy Slováci platí dvakrát méně a to proto, protože mají dlouhodobý kontrakt, který drží státní dodavatel plynu. Maďaři prý plyn pořídí dokonce za pět korun, Poláci za deset.

Xaver se ptal, proč Štěpán tedy nezařídil Česku dlouhodobý kontrakt. A energetický analytik odpověděl, že se nabízel a dlouhodobé kontrakty pomáhal dělat na Slovensku, v Bulharsku, Izraeli, Mongolsku či Řecku. „Všude jsem dělal, pomáhal, jediný stát, který o mě nemá zájem, je Česká republika,“ řekl.

Vytvoření kontraktu prý Fialovi s dalšími odborníky nabízel a jel by klidně kvůli tomu i vyjednávat do Ruska. „Co nám zbývá? Buď pojede pan Fiala, nebo pan Síkela do Německa a řekne: Pánové, my známe váš kontrakt a za kolik kupujete. Tak k těm 50 miliardám přidejte 6 miliard pro nás, Rus vám to prodá, můžete si zvýšit objem, to máte ve smlouvě, to je běžné, a prodejte nám to. Ale ne, oni nám to prodají za 25,“ vysvětlil Štěpán, že jediná možnost je pak se domluvit napřímo s někým, kdo by levný plyn dodal. A pokud k tomu nedojde, cena plynu na burze bude čím dál vyšší, a to nepředvídatelně. Je tedy načase, aby se „projevili spojenci“.

Moderátor se vyptával na morální aspekty a Štěpán uvedl, že sice pomáhá, ale byznys je druhá věc, jak si v jiných zemích uvědomují. „V tu chvíli, jak to zahubí náš průmysl, jak to zahubí naše lidi, tak končíme,“ prohlásil. Noveský pak podotkl, že má informace, že na Ukrajině si obě strany velmi pečlivě hlídají, aby se nějaká z nich netrefila do plynové infrastruktury. Ukrajina totiž inkasuje velké částky za to, že přes ni jde plyn pro zbytek Evropy. A dle nepotvrzených informací se dokonce Ukrajinci stěhují k „rouře“, aby se vyhnuli bombardování.

Podle Štěpána je více cest, jak opět zlevnit plyn. Například oslovit německé obchodníky, kteří odebírají plyn levně, aby ho umisťovali na burzu, kam už Gazprom nedodává. ČR je na ruském plynu v podstatě absolutně závislá.

Pokud jde o alternativy, norský plyn spotřebují Němci, LNG se nemá jak vést do ČR a zásobníky jsou dle Vladimíra Štěpána téměř prázdné. A co vláda nabízí jako alternativy, je pak „k pláči“. Tepelná čerpadla jsou drahá, nákladná a hlavně nejsou kapacity na jejich vybudování. A solární energie funguje nejméně v zimě, kdy je naopak nejvíc potřeba. „Pořiďte si kamna na uhlí a topte. V panelácích si udělejte díru do okna, udělejte si rouru, běhejte po lese, sbírejte dřevo a uhlí a to si vozte,“ sklouzl analytik k nadsázce, ale poznamenal, že taková bude realita.

Noveský soudil, že pokud Evropský parlament rozkáže, že se ruský plyn už nebude moci odebírat, tak Česko odsoudí k ekonomické a hospodářské smrti. A nejedná se o strašení. A Štěpán dodal, že Němci a Rakušani už říkají: „Víte co, vy východní Evropo, jestli budete trvat na tom, že nechcete ruský plyn, tak končí Evropská unie.“ Už mu prý i lidé píšou a říkají, že pokud se situace nezlepší, tak skončí s podnikáním. „To budou desítky, stovky fabrik, už jen čekají, jestli se stane zázrak. A půjdou nebo to zavřou,“ varoval.

Pokud jde o LNG, Noveský říká, že tím poptávku nahradit nelze. Ve zkratce, není dost terminálů, není dostatek lodí a není ani dostatek LNG. A jako perličku dodal, že třetí největší dodavatel LNG do Evropy je opět Rusko.

I Štěpán i Noveský považují za jisté, že odmítnutí členství Ukrajiny v EU má svůj původ v udržení ceny plynu na úrovni 6 Kč za jeden kubický metr. V těchto státech prý ekonomika diktuje politiku. V ČR je to prý naopak. „Naše politiky ekonomika nezajímá,“ prohlásil Štěpán a dodal, že svou pomoc nabízeli už před šesti měsíci, ale nikdo se s nimi nebavil, a vývoj pokračuje přesně tak, jak předpokládali. Pokud jde o to, kdo na této situaci vydělává, jsou to německé firmy, které plyn koupí za šest korun, ale prodají za 25.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…