Konec? Německý průmysl povstal. „Francouzi mají elektřinu za polovic“

07.02.2024 8:00

„Naprosto toxická,“ shledává předseda Svazu německého průmyslu Siegmund Russwurm energetickou politiku německé vlády a vyjádřil své obavy z nejistoty ohledně budoucích dodávek energie a jejich cen pro podniky. Upozornil, že ve Francii platí podniky o polovinu méně. Německo usiluje o klimatickou neutralitu do roku 2045, tento týden vláda přijala strategii pro budoucí zásobování energií, jejímž cílem je vytvořit rámec pro investice „do moderních, vysoce flexibilních a ke klimatu šetrných elektráren“.

Konec? Německý průmysl povstal. „Francouzi mají elektřinu za polovic“
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý kancléř Olaf Scholz (SPD)

Podle předsedy Svazu německého průmyslu (BDI), současného předsedy dozorčí rady Thyssenkrupp a Voith Group a také bývalého člena představenstva společnosti Siemens Siegmunda Russwurma se německé podniky kvůli rozhodnutí země postupně opustit jadernou energii a uhlí a přejít na obnovitelné zdroje energie dostaly do dramatické nevýhody ve srovnání s ostatními průmyslovými zeměmi.

„Nikdo dnes nemůže s jistotou říci, jak budou naše dodávky energie vypadat za sedm let, a proto nikdo nemůže říct, jak vysoké ceny energie budou v Německu tehdy,“ řekl předseda Svazu německého průmyslu. „To je pro podniky, které se musí rozhodovat o investicích naprosto toxické.“

Russwurm si dále stěžoval, že francouzské podniky platí za elektřinu polovinu toho, co platí německé podniky.

Německo usiluje o klimatickou neutralitu do roku 2045. Změnou zákona německá spolková vláda zpřísnila cíle v oblasti ochrany klimatu a stanovila cíle neutralizace emisí skleníkových plynů. Ty se mají do roku 2030 snížit o 65 % ve srovnání s rokem 1990. Po roce 2050 chce německá vláda dosáhnout záporných emisí. To znamená, že Německo bude muset zachytit více skleníkových plynů v přírodních propadech, než kolik jich vypustí. Do roku 2030 má 80 procent elektřiny pocházet už jen z větrné a solární energie. Novela zákona o ochraně klimatu vstoupila v platnost 31. srpna 2021.

Přestože německá ekonomika přechod na novou energetiku zvládá, vláda dle názoru Russwurma nemůže firmám vysvětlit „co se stane, když nebude foukat vítr a svítit slunce“. To by pro Německo mělo zničující důsledky. Russwurm proto stoprocentní cíl vlády zpochybňuje.

„Naléhavě potřebujeme vyjasnit vytvoření spolehlivých rezervních kapacit a časový harmonogram,“ uvedl pro Financial Times, cituje Manager Magazin.

Vláda s kritikou předsedy Svazu německého průmyslu nesouhlasí. Akorát v pondělí se dohodla na přijetí strategie pro budoucí zásobování energií, jejímž cílem je vytvořit rámec pro investice ‚do moderních, vysoce flexibilních a ke klimatu šetrných elektráren“, informuje německá veřejnoprávní stanice MDR. Nové plynové elektrárny budou schopny spalovat vodík.

Spolkový kancléř Olaf Scholz, ministr hospodářství Robert Habeck a ministr financí Christian Lindner se dohodli na klíčových prvcích strategie výstavby elektráren a také na specifikaci dalších projektů, jak oznámila spolková vláda. Tyto nové elektrárny by měly zejména zaručit dodávky elektřiny šetrné ke klimatu i v době, kdy je málo slunce a větru.

Plány mají být koordinovány s Evropskou unií. V roce 2032 bude rozhodnuto, kdy budou elektrárny v letech 2035 až 2038 plně přeměněny na vodíkové. Je tedy možné předpokládat, že bezemisní energetiky do roku 2035 nebude dosáhnuto.

Russwurmova kritika německé vlády není zdaleka ojedinělá. Že německé podniky ve vládu Olafa Scholze (SPD) ztratily důvěru, prohlásil na konci ledna i prezident sdružení zaměstnavatelů Reiner Dulger: „Spolková vláda selhává na plné čáře.“

Podle Mezinárodního měnového fondu si navíc Německo vede ze všech světových ekonomik nejhůře a v roce 2023 klesl HDP Německo o 0,3 %. Vývoz se v prosinci loňského roku též propadl, a to o 4,6 procenta, informuje deník Bild.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nové plynové elektrárny budou schopny spalovat vodík. !!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemtajovsky , 07.02.2024 10:34:57
To jsou kapšárkové. Kde ten vodík seženete? Na jeho výrobu v jakékoliv podobě je potřeba energie, kterou nemáte. Zákon o zachování hmoty a energie platí navzdory zelenému náboženství.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…