Konec desetiletí euroskeptického Václava Klause, píší zahraniční média

13.01.2013 10:55

Ve druhém kole českých prezidentských voleb se střetnou dva proevropští kandidáti. V reakci na výsledky prvního kola to vesměs připomínají zahraniční média, která jinak zdůrazňují odlišnosti obou postupujících. Informuje ČTK.

Konec desetiletí euroskeptického Václava Klause, píší zahraniční média
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prezidentští kandidáti Miloš Zeman, Karel Schwarzenberg a Jiří Dienstbier

Češi svým výběrem Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga podpořili proevropštější politiku, napsal americký ekonomický deník The Wall Street Journal (WSJ) a připomněl, že oba muži přislíbili usilovat o další evropskou integraci.

To by znamenalo výrazný posun po Václavu Klausovi, který často káral Brusel za to, že si přivlastňuje pravomoci, které podle něj mají mít členské státy, napsal WSJ. Dodal také, že i nynější vláda premiéra Petra Nečase je vůči další integraci EU vlažná.

Pánové neztráceli čas a hned na sebe zaútočili

List napsal, že i přes rostoucí hněv nad korupčními skandály vládnoucí elity a přes rozhořčení nad rozsáhlou amnestií Václava Klause, si protiestablishmentoví kandidáti nevedli tak dobře, jak se předpovídalo.

Pánové Zeman a Schwarzenberg neztráceli čas a hned na sebe zaútočili. Karel Schwarzenberg řekl, že Miloš Zeman reprezentuje minulost, a ten kontroval tím, že vyčetl Karlu Schwarzenbergovi nepopulární škrty nynější vlády, napsal WSJ.

Středolevicový lidový muž proti mezinárodně obdivovanému příteli Havla

Deník The New York Times také píše, že Zeman i Schwarzenberg jsou stoupenci evropské integrace, takže se očekává, že příští prezident nabídne rozhodný odklon od protievropských výroků Klausovy éry.

List píše, že charismatický bývalý premiér Miloš Zeman je vtipným lidovým mužem, který bude podle analytiků středolevicovým prezidentem. Na druhé straně připomíná, že Karel Schwarzenberg je jako ministr zahraničí na mezinárodní scéně široce obdivován a byl blízkým přítelem bývalého prezidenta Václava Havla.

Konec desetiletí euroskeptického Klause

Britská BBC píše, že druhé kole se zaměřuje na dva velmi rozdílné muže. Miloš Zeman hodně pije a kouří, je známý tím, že vtipně shazuje politické soupeře. Karel Schwarzenberg má šlechtický titul, je mu 75 let, ale je bláznivě populární mezi mladými městskými voliči a měl úzké vazby na Václava Havla.

Také francouzská rozhlasová stanice RFI uvádí, že výsledky znamenají konec desetiletí velmi euroskeptického Václava Klause. Kromě svých jasně proevropských postojů, jsou Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg známi barvitým a přímočarým vyjadřováním, ale jinak se liší snad ve všem.

Zeman je žoviální muž s ironickým úsměvem, bývalý komunista, který se stal sociálním demokratem a premiérem. Je často označován za populistu a jeho spolupracovníci jsou poznamenáni skandály, uvádí RFI. Připomíná, že je populární na venkově a v malých městech těžce zasažených krizí.

Aristokratu Schwarzenbergovi jeho spoluobčané říkají "kníže", je zarytým antikomunistou a za komunismu se podílel na financování české opozice, dodala RFI.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…