Konec developerských spekulací, oznámil předseda KDU-ČSL

04.02.2021 22:17

Na Hospodářském výboru PSP byl přijat návrh Mariana Jurečky, který by měl ukončit developerské spekulace. Často se totiž stává, že developer koupí pozemky i v případě, že na nich neplánuje stavět. A tak se na volných plochách nic neděje, i když by obce třeba chtěly. S tím má být nyní konec, jak informoval zástupce KDU na svém facebooku.

Konec developerských spekulací, oznámil předseda KDU-ČSL
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marián Jurečka

„Momentálně se stává, že v územním plánu obce jsou dlouhé roky naplánované a nerealizované průmyslové zóny, které dnes už často ani nelze realizovat. Obrovské plochy tak leží ladem. Developer si ale pozemky spekulativně pořídil a opakovaně si opatřuje územní rozhodnutí nebo územní souhlas, i když reálně neplánuje výstavbu realizovat. Nic se tak nemění,“ říká Jurečka.
 
Obce, ve kterých se volné plochy nachází by samozřejmě rády pozemky využily jinak, ale nemohou. „Bojí se totiž finančních důsledků v podobě placení náhrad, kdyby územní plán změnily. Přitom by se v takových lokalitách mohly stavět třeba rodinné domy, nebo jiné mnohem smysluplnější stavby,“ myslí si Jurečka. 
 

Anketa

Má Ústavní soud vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 30421 lidí
 
To by se již díky jeho návrhu přijatém na Hospodářském výboru mohlo stát. „Můj návrh to konečně umožní, neboť nově by právo na náhradu za změnu v území zůstalo bez dalších výjimek garantováno pouze v případech, kdy k omezení zastavitelnosti došlo během 5 let od nabytí účinnosti dokumentace, která zastavení umožnila,“ říká Jurečka s tím, že by se tak spousta území odblokovala a nikomu nevznikne škoda.
 
„Mimochodem v ČR je tolik průmyslových zón nad 10 hektarů, že to odpovídá populaci 50 milionů lidí! Už z toho je vidět, že současný stav je naprosto neodpovídající realitě,“ uzavřel předseda lidovců. 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…