Konec diplomacie pro Nejedlého. Pas je odevzdán

22.10.2021 16:04

Poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý na Ministerstvo zahraničí vrátil diplomatický pas. V úterý ho k tomu vyzval ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) a premiér Andrej Babiš s tím, že když je prezident dlouhodobě hospitalizován, Nejedlý diplomatický pas nebude potřebovat.

Konec diplomacie pro Nejedlého. Pas je odevzdán
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Nejedlý

Anketa

Chcete Pekarovou Adamovou za předsedkyni Poslanecké sněmovny?

4%
93%
hlasovalo: 47019 lidí
„Mohu potvrdit, že diplomatický pas Martina Nejedlého byl vrácen na Ministerstvo zahraničí a momentálně je v depozitu. To je obvyklý postup. Tím pan Nejedlý vyhověl žádosti pana ministra Kulhánka ve stanovené lhůtě,“ uvedla mluvčí Ministerstva zahraničí Eva Davidová podle informací serveru Aktuálně.cz.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek vyzval Nejedlého k vrácení diplomatického pasu v úterý s tím, že pokud tak do týdne neučiní, ministerstvo mu pas zneplatní. Podle Kulhánka je to proto, že prezident v dohledné době nebude cestovat do zahraničí, kam ho Nejedlý většinou doprovázel. Kulhánek tak vyslyšel premiéra Andreje Babiše, který k tomuto kroku vyzval v úterý ráno.

„Rozhodnutí odebrat diplomatický pas se odvíjí od toho, že je vysoce nepravděpodobné, že prezident republiky bude cestovat do zahraničí. Ten proces se zvažoval několik dní. Když prezident republiky skončí v nemocnici, tak je to stav, na který se musí reagovat. Informace přicházely a na základě toho jsem rozhodl, jak jsem rozhodl,“ prohlásil Kulhánek.

Byznysmen Nejedlý se kolem Zemana pohybuje od roku 2009, kdy se zakládala Strana práv občanů Zemanovci, v jejímž vedení byl Nejedlý jako místopředseda osm let. Nejedlý žil v 90. letech v Rusku, kde má stále byznysové kontakty. Právě jeho napojení na Rusko bylo v minulosti nejčastěji kritizováno. Diplomatický pas získal Nejedlý díky krátké vládě Zemanem prosazené úřednické vlády Jiřího Rusnoka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…