Konec korumpování lékařů: Poslanci mají schvalovat regulaci reklamy na léky

19.06.2013 6:39

Poslanci by dnes měli schvalovat novelu, která by měla zabránit možnému korumpování lékařů a lékárníků ze strany farmaceutických firem. Rozhodnout by mohli také o několika předlohách, které souvisejí s novým občanským zákoníkem, a o změnách ve stavebním spoření.

Konec korumpování lékařů: Poslanci mají schvalovat regulaci reklamy na léky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdravotnický materiál

V úvodním kole je na programu norma, která by uzákonila takzvané dětské skupiny, kam by rodiče dávali své malé děti na hlídání, aby mohli pracovat.

O zdravotnické protikorupční novele se ve sněmovně vedly spory. Zřejmě zůstanou bonusy v lékárnách, které Ministerstvo zdravotnictví původně chtělo zakázat. Pře byla i o návštěvy zástupců farmaceutických firem v ordinacích lékařů. Ministerstvo chtělo, aby byly možné jen mimo ordinační dobu. Kompromis ale zní, že návštěva zástupce nesmí omezit lékaře v poskytování zdravotních služeb.

Další změny

Novela o stavebním spoření zavádí mimo jiné účelovost státní podpory tohoto produktu, který by navíc mohly nově poskytovat také univerzální banky. Poslanci budou hlasovat o řadě změn vládní předlohy. Jde například o zavedení účelovosti jen na nové smlouvy. Státní podporu by lidé mohli využít nejen na bydlení a důchody, ale také na úhradu vysokoškolského studia. Stavební spoření by mohly podle dalšího pozměňovacího návrhu nabízet dál pouze stavební spořitelny.

Poslanci mají schvalovat rovněž novelu, podle níž se má Státní rostlinolékařská správa stát součástí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Sloučení by mělo přinést úsporu až čtvrt miliardy korun.

Doprovodný zákon k novému občanskému kodexu mění sedm desítek právních předpisů a bude čelit návrhu VV na zamítnutí. Kromě toho by poslanci mohli schvalovat také související novely insolvenčního zákona a občanského soudního řádu a návrh nového zákona o zvláštních řízeních soudních.

reklama

autor: adr, čtk

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…