Konec privatizace na Praze 1, která v minulosti z nájemníků udělala milionáře

21.05.2020 14:46

Piráti Praha 1 plní volební slib. Na úterním zasedání zastupitelstva této městské části bylo přijato usnesení, na základě něhož končí prodej obecních bytů takzvaně za hubičku, a to v samotném centru hlavního města Prahy. Končí tak éra, ve které si bývalí nájemníci krátce po odkoupení bytů od Prahy 1 namastili kapsy. Mnoho vlastníků levně nabytý byt se ziskem prodalo a odstěhovalo se. Byty pak sloužily jako investiční prostředek pro provozování krátkodobého ubytování s velmi lukrativním výdělkem pro spekulanty s byty, a to na úkor trvale žijících obyvatel s nárokem na klidný život.

Konec privatizace na Praze 1, která v minulosti z nájemníků udělala milionáře
Foto: Archiv DB
Popisek: David Bodeček, pirát z Prahy 1

Přes 5 tisíc obecních bytů si v minulosti od Prahy 1 odkoupili nájemníci, z nichž více než 60 procent bytů bylo následně přeprodáno. V některých případech až za dvacetinásobek ceny. „Za zmínku stojí byt v ulici U Lužického semináře na Malé Straně. Byt o velikosti 81 metrů byl v roce 2007 nájemníkem od města odkoupen za 690 tisíc korun. Ještě než ho katastrální úřad stihl přepsat, došlo k přeprodeji bytu za částku 9,5 miliónů korun,“ řekl pirátský zastupitel a předseda kontrolního výboru David Bodeček.

Anketa

Schvalujete práci Senátu Parlamentu ČR?

4%
96%
hlasovalo: 19920 lidí
Ten v minulosti popsal příklad, kdy v roce 2018 došlo k prodeji obecního bytu v ulici Liliová o ploše 207 metrů nájemníkovi za 9,6 miliónu korun, přestože cena obvyklá byla dle znaleckého posudku 29 miliónu. „Zdůvodnění odchylky ve výši 20 miliónů korun s odkazem na privatizační zásady z roku 1998 je dle sdělení něco, co nemůže být v roce 2020 akceptovatelné,“ domnívá se Bodeček. V tomto případě nájemník zastupitelům v prosinci 2017 tvrdil, že nikdy byt neprodá, ale o tři čtvrtě roku později byt stejně přeprodal a opět se značným ziskem.

Květnové zastupitelstvo bylo podle účastníků specifické tím, že v závěru jednání opustila zasedání většina opozičních zastupitelů na protest proti změně jednacího řádu, kdy byla zkrácena doba trvání jednotlivých diskusních příspěvků a byla omezena diskuse. Na zasedání z taktických důvodů zůstal pouze jeden pirátský zastupitel, aby k bodu o privatizaci, který je důležitou součástí pirátského programu, mohl vystoupit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…