Konec rodných čísel? Bartoš to chce zase jinak

01.07.2023 6:15

Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) navrhuje upravit zákon tak, aby neobsahoval konkrétní termín pro konec zapisování rodných čísel do občanských průkazů. Aktuální předpisy s tím počítají od roku 2025. Stanovisko podle něj vyplynulo ze dvou kulatých stolů se zástupci soukromého i státního sektoru a odborníky, shodl se na něm i s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN). V tiskové zprávě o tom informoval úřad vlády.

Konec rodných čísel? Bartoš to chce zase jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš

Bartoš v květnu oznámil, že chce do začátku července projednat, zda by nebylo vhodné termín opět odložit. „Z dvou podrobných jednání s klíčovými partnery vyplývá, že změny si nikdo nepřeje. Byly by vynucené zákonem, který před 13 lety nemohl předvídat pokrok v digitální oblasti ani v oblasti identifikace,“ uvedl. Účinnost zákona je podle něj kvůli odkladům aktuálně špatně načasovaná a ztrácí smysl i s ohledem na chystanou unijní regulaci.

Bartoš proto v novele ministerstva vnitra o občanských průkazech navrhuje příslušnou pasáž vyškrtnout. Sníží to podle něj napětí a nejistotu. Postupné nahrazení rodných čísel jinými identifikátory nicméně bude pokračovat, doplnil. „I my jsme toto řešení vyhodnotili jako nejvhodnější. Zohledňuje připomínky i obavy všech a odráží reálné možnosti a podmínky,“ uvedl Rakušan.

Většinový názor účastníků diskusí byl podle Bartoše takový, že chystané změny jsou nepřiměřeně nákladné, případně na ně není dost času. Diskusi spustila v březnu analýza společnosti Grant Thornton a advokátní kanceláře Rowan Legal, podle které by odklon od rodných čísel stál zhruba 56 miliard korun. Bartoš ji v květnu označil za zkreslenou a účelovou, nyní hovoří o tom, že vyčíslené náklady jsou hrubým a nadsazeným odhadem. Zadavatelé se za analýzu postavili.

Konec zapisování rodných čísel do občanských průkazů odložili zákonodárci loni o rok novelou, kterou vznikla Digitální a informační agentura. Podle nyní platného zákona už tato čísla, z nichž lze vyčíst věk a pohlaví nositelů, nebudou součástí těchto dokladů od roku 2025. Opoziční hnutí ANO navrhlo termín odložit o čtyři roky, kabinet k poslanecké novele zaujal před týdnem neutrální stanovisko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…