Konečná: Ukrajinským oligarchům posíláme peníze a na Řeky tlačíme

26.01.2015 22:55 | Zprávy

Řecké volby s přehledem vyhrála krajně levicová Syriza, která voličům mimo jiné slibovala, že u věřitelů zajistí odpuštění části řeckých dluhů. Dá skutečně nová vláda Řekům naději, nebo dříve či později přijde zklamání? V pondělních Událostech, komentářích České televize o tom diskutovali analytik Petr Robejšek a europoslanci Kateřina Konečná (KSČM), Petr Mach (Svobodní) a Jan Zahradil (ODS). Sen o jednotné Evropě prý povede k další radikalizaci.

Konečná: Ukrajinským oligarchům posíláme peníze a na Řeky tlačíme
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Podle Konečné je jednoznačně pozitivní, že voliči řekli stop politice neoliberálních škrtů. "My si všichni přejeme, aby se to Syrize povedlo, protože nás čekají volby v Portugalsku a ve Španělsku. Je evidentní, že by měli zase začít vládnout lidé a ne věřitelské instituce, protože dluh Řecka je pod jejich nadvládou větší, než byl na začátku,“ prohlásila hned na úvod Konečná.

Zahradil to ale viděl zcela jinak. Vítězství uskupení Syriza ukazuje na selhání Evropské unie. Heslov? Více Evropy vede k nástupu radikalismu. Mach byl ještě ostřejší. Řecko neřešilo své dluhy a teď vidíme důsledky. "Já bych si přál, aby paní Merkelová a pan Juncker umožnili odchod Řecka z eurozóny. Pokud ten odchod Řecka z eurozóny bude chaotický, přijdou větší problémy,“ varoval Mach. Podle jeho názoru by Řekům prospěl návrat k drachmě a devalvace vlastní měny.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…