Konečná: Ukrajinským oligarchům posíláme peníze a na Řeky tlačíme

26.01.2015 22:55

Řecké volby s přehledem vyhrála krajně levicová Syriza, která voličům mimo jiné slibovala, že u věřitelů zajistí odpuštění části řeckých dluhů. Dá skutečně nová vláda Řekům naději, nebo dříve či později přijde zklamání? V pondělních Událostech, komentářích České televize o tom diskutovali analytik Petr Robejšek a europoslanci Kateřina Konečná (KSČM), Petr Mach (Svobodní) a Jan Zahradil (ODS). Sen o jednotné Evropě prý povede k další radikalizaci.

Konečná: Ukrajinským oligarchům posíláme peníze a na Řeky tlačíme
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Podle Konečné je jednoznačně pozitivní, že voliči řekli stop politice neoliberálních škrtů. "My si všichni přejeme, aby se to Syrize povedlo, protože nás čekají volby v Portugalsku a ve Španělsku. Je evidentní, že by měli zase začít vládnout lidé a ne věřitelské instituce, protože dluh Řecka je pod jejich nadvládou větší, než byl na začátku,“ prohlásila hned na úvod Konečná.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Zahradil to ale viděl zcela jinak. Vítězství uskupení Syriza ukazuje na selhání Evropské unie. Heslov? Více Evropy vede k nástupu radikalismu. Mach byl ještě ostřejší. Řecko neřešilo své dluhy a teď vidíme důsledky. "Já bych si přál, aby paní Merkelová a pan Juncker umožnili odchod Řecka z eurozóny. Pokud ten odchod Řecka z eurozóny bude chaotický, přijdou větší problémy,“ varoval Mach. Podle jeho názoru by Řekům prospěl návrat k drachmě a devalvace vlastní měny.

Zahradil dodal, že se jen ukázala nesourodost německé a řecké ekonomiky. Spojení jednou měnou je v tomto smyslu nesmyslné. Současný evropský establishment se to ale podle jeho názoru bude snažit "uplácat“ tak, aby Řecko v eurozóně zůstalo. "Ale to nevyřeší ten systémový problém,“ varoval Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

V tom dala oběma pánům Konečná za pravdu. Prvotní zásadní chyba podle jejího názoru byla v přijetí Řecka do eurozóny, dodala však také, že Řekové se teď k opuštění eura nechystají. "My tu navíc platíme peníze ukrajinským oligarchům a Řekům říkáme, neodpustíme vám vaše dluhy,“ kroutila hlavou Konečná.

Do debaty se následně zapojil analytik Robejšek, podle něhož se dnes deziluze z evropské integrace projevuje i v Německu. Je jen otázkou času, kdy tato deziluze dosáhne takových rozměrů, že se to citelně projeví i na německé politické scéně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…