Konečná verze auditu z Bruselu: Babiš je ve střetu zájmů

30.11.2020 18:40

Konečná verze auditu Evropské komise potvrzuje, že český premiér Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmů. Její český překlad by měl Brusel zaslat do Česka v lednu. Podle vyjádření některých europoslanců to členům Evropského parlamentu oznámili zástupci Komise, informují Novinky.

Konečná verze auditu z Bruselu: Babiš je ve střetu zájmů
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO)

„Zpráva je konečná a definitivně říká, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů,“ uvedl lidovecký člen výboru Tomáš Zdechovský. Komise podle jeho slov rovněž uvedla, že neproplatí firmám kolem Agrofertu žádné dotace od léta 2018, kdy vstoupila v platnost zpřísněná unijní pravidla o střetu zájmů. Informaci potvrdil i další poslanec přítomný pondělnímu neveřejnému jednání výboru.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že zatím neví, co potvrdila Evropská komise. „My se řídíme českými zákony a ty o střetu zájmů v tomto případě neříkají. To znamená, že nemůžeme jednat jinak než podle českých zákonů. A tam podle našeho názoru jednáme zcela v souladu s nimi,“ komentoval zprávu během tiskové konference po jednání vlády.

Předseda vlády Andrej Babiš jakýkoli střet zájmů odmítá. Ministerstvo pro místní rozvoj se Komisi dlouhodobě snaží přesvědčit o tom, že problémy se vyřešily převedením Agrofertu do svěřenských fondů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …