Konečně to začne! Zde jsou výsledky Zemanovy cesty do Číny a úspěchy českých podnikatelů

29.04.2019 14:29

Čeští byznysmeni si pochvalují aktivitu prezidenta Miloše Zemana směrem k Číně. Uvedla to Hospodářská komora. Jak současná, tak loňská listopadová prezidentská návštěva v Říši středu prý měla pro tuzemské podniky obrovský smysl.

Konečně to začne! Zde jsou výsledky Zemanovy cesty do Číny a úspěchy českých podnikatelů
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman s čínským protějškem Si Ťin-pchingem

Prezident Miloš Zeman má za sebou v pořadí už pátou návštěvu nejlidnatější země světa. Nedělním setkáním s tamním prezidentem Si Ťin-pchingem a účastní na veletrhu Expo 2019 v Pekingu návštěvu ukončil. 

Úspěch této cesty si prezident na závěrečné tiskovce pochvaloval. „Čínská investiční expanze konečně opravdu začne,“ sdělil Zeman. Spokojeni jsou dle Hospodářské komory, která organizovala podnikatelskou misi, i čeští byznysmeni.

 „Obě poslední cesty Miloše Zemana do Číny měly pro náš obchod zde na asijském trhu obrovský smysl, říkají čeští podnikatelé doprovázející prezidenta. Do ČR si někteří z nich přivezou první zakázky,“ konstatuje vedení Hospodářské komory ČR, která organizovala podnikatelskou misi doprovázející prezidenta Zemana do Pekingu.

Zástupci firem se vracejí z Číny zpět domů v pondělí večer a dle sdělení komory dorazí s příslibem několika nových kontraktů.

Příkladem je kunovický výrobce malých sportovních letadel Czech Sport Aircraft. „Podniku, který působí v srdci moravské letecké průmyslové zóny, se v Číně podařilo posunout zakázku na zavedení výroby lehkých cvičných letadel pro čínský trh. Kontrakt by mohl dle firmy dosáhnout hodnoty 7 až 10 milionů dolarů,“ stojí v prohlášení Hospodářské komory s tím, že dokud nebude vše podepsáno a zaplaceno, není pochopitelně nic zcela jisté.

V návaznosti na listopadovou prezidentskou misi do Číny, kterou rovněž organizovala Hospodářská komora, se prý začíná vyvíjet také obchodní spolupráce mezi českými a čínskými firmami v oblasti estetické medicíny. „Tuzemská klinika Petra Clinic v Číně jedná o obchodu hlavně s cestovními agenturami. Soustředí se totiž na čínské turisty, kteří mají během své návštěvy ČR zájem také o lékařské zákroky,“ uvedla komora. Konkrétně se má jednat o záležitosti typu zesvětlování či vybělování pokožky.

Během prezidentské návštěvy v Číně nyní uzavřelo obchodní dohody několik dalších firem. Jde třeba o dopravce Leo Express, tradičního českého výrobce outdoorové módy Alpine Pro, výrobce důlních strojů Ferrit, dodavatele tzv. akvaponických farem nebo velkoobchod s ovocem a zeleninou Čerozfrucht.

„Listopadová i tato dubnová podnikatelská mise doprovázející pana prezidenta na jeho pracovní cestě měly pro náš obchod na asijském trhu smysl. Čína je totiž velmi náročným trhem pro firmy z celého světa, nejen pro Českou republiku, a navázání stálých obchodních vztahů trvá v Číně nesrovnatelně déle než v Evropě. Často mu totiž předchází nutnost navázání vztahů až v osobní rovině. Stále slýcháme, že je v České republice málo čínských investic. Jenže my máme zájem o všechny typy obchodní spolupráce, ať už týká vývozu, dovozu nebo zakládání společných podniků,“ konstatoval šéf Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…