Konference v Evropském parlamentu dnes připomněla okupaci Československa v roce 1968

04.09.2018 19:33

Okupaci Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy v srpnu 1968 dnes v Evropském parlamentu připomněla konference a vernisáž výstavy snímků slovenského fotografa Ladislava Bielika. Její organizátoři i účastníci včetně českého europoslance Jaromíra Štětiny přitom upozorňovali, že půl století staré události mají svůj přesah i paralely také v současnosti.

Konference v Evropském parlamentu dnes připomněla okupaci Československa v roce 1968
Foto: repro Oldřich Szaban
Popisek: Fotografie ze srpna 1968 v Liberci na vystaveném panelu na náměstí Edvarda Beneše

„To, jakým způsobem se tehdy choval Sovětský svaz, a to, jak se dnes chová Ruská federace, v tom existuje obrovské množství shod,“ řekl Štětina, jehož vystoupení v sále sledovala řada europoslanců.

Rusko podle Štětiny dosud nevyrostlo ze svých autokratických ambicí a nezmizely ani imperiální snahy Kremlu, patrné právě v roce 1968. „Vezměte si Gruzii – Abcházii a Jižní Osetii, okupaci Krymu, útok na Donbas. My musíme ty historické paralely zdůrazňovat, aby si to naši kolegové ze starých zemí EU uvědomili,“ řekl ČTK europoslanec.

Anketa

Který z posledních premiérů byl nejlepší?

4%
4%
3%
89%
hlasovalo: 11145 lidí
Podle Štětiny si trvající ruské ambice zjevně neuvědomuje například šéfka unijní diplomacie a místopředsedkyně Evropské komise Federica Mogherini. Ta mimochodem v pondělí ve svém projevu před vyslanci EU o současné situaci ve světě a roli unijní diplomacie nepoužila slovo „Rusko“ ani jednou. „Já mám dojem, že ona vůbec nechápe, jaké bezpečnostní riziko pro Evropu představuje Ruská federace,“ prohlásil český europoslanec.

Cílem dnešních akcí v prostorách europarlamentu je proto podle něj nejen připomínat půl století staré události, ale také upozornit v europarlamentu, že tehdejší dění má přesah i do dneška. „To, co se událo před 50 lety, je historická událost a dvě generace občanů naší země to na vlastní kůži nezažily,“ poznamenal Štětina.

Adam Drda, který na dnešní konferenci zastupuje organizaci Post Bellum – Paměť národa, v rozhovoru se zpravodajem ČTK upozornil, že připomínka československých událostí z roku 1968 by se měla dotknout i následujících desetiletí. „Okupace je ve světě často nahlížená jako něco, co trvalo jen první týden v srpnu (1968). Ona ale trvala 20 let a byla to dlouhá součást českých dějin,“ připomněl.

„Myslím, že v současné České republice je demokracie nejen ohrožena, ale výrazně ubývá. A má to s normalizačním režimem, který byl 20 let v Československu opřený o okupační armádu, určitou významnou souvislost, o které je dobré mluvit,“ řekl Drda.

Mezi dalšími vystupujícími dnes v europarlamentu byli také historik Petr Blažek z Ústavu pro studium totalitních režimů a Grigorij Mesežnikov z bratislavského Institutu pro veřejné otázky.

Srpen 1968 připomíná v chodbách europarlamentu také výstava. Informační panely dodané Českým centrem Brusel doplňují dobové snímky fotografa Ladislava Bielika včetně známého záběru muže, který v Bratislavě čelí okupačním tankům s odhalenou hrudí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…