Koordinátor Dienstbierovy HateFree navrhuje cenzurovat sociální sítě

09.09.2016 20:58

O činnosti uskupení HateFree Culture, projektu Agentury pro sociální začleňování při Úřadu vlády České republiky, hovořil v pořadu Kauze dne rádia Impuls jeho koordinátor Lukáš Houdek.

Koordinátor Dienstbierovy HateFree navrhuje cenzurovat sociální sítě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod hrdosti gayů a leseb Prague Pride. Účastnili se i zástupci velvyslanectví USA nebo primátorka Adriana Krnáčová

Nejprve se jej moderátorka Zuzana Bubílková zeptala, proč má uskupení anglický název. Nenašel se prý vhodný český název, který by oslovil mladé lidi ve věku 15 až 25 let, pro které je tento projekt určen.

HFC chce poskytovat určitou platformu, aby různé skupiny lidí mohly spolu koexistovat v míru.

Nejdůležitější činností je, že poskytují moderovanou diskusi na své facebookové stránce, kde spolu lidé dost živelně, ale moderovaně diskutují. „I lidé, kteří se vůči nám vymezují, tuto možnost oceňují. Když se podíváte do diskusí pod články, tak tam je to takové diskusní ghetto, kde se navzájem plácají po zádech. Lidé hledají možnost pro opravdovou diskusi, my se jim ten prostor snažíme poskytovat. Snažíme se jim říkat, jak by spolu lidé měli slušně diskutovat, jak by ta diskuse měla vypadat,“ vysvětlil Houdek.

Celá audionahrávka je ZDE

Řeč přišla i na to, že některé pohostinské podniky, ale i úřady, nesou nálepky HateFree Zone. Podle Houdka je to síť zařízení, kde se lidé nesetkají s nenávistí, ač patří do různých skupin. „Zní to sice banálně, ale v několika zařízeních mi začali lidé házet jídlo na hlavu jen proto, že jsem tam přišel s klukem. Obsluha se mě nezastala a tak nakonec z toho podniku jsem musel odejít sám,“ posteskl si. Sám se setkal s útoky ve městě Stříbro, odkud pochází, kvůli své sexuální orientaci.

Podniky s cedulkou HateFree Zone by měly zaručovat, že když by na hosta někdo útočil například kvůli jeho sexuální orientaci, tak že se jej obsluha zastane. Těchto míst je po republice 220.

Houdek si myslí, že diskuse na facebooku by se měly regulovat. „Pokud jsou tam výzvy k plynování lidí, tak to tam nemá co dělat,“ podotkl.

HFC je financováno vládou, na tři roky fungování mají vyčleněno 7,5 milionu korun. Dalších osm milionů bylo na dvě velké kampaně, které mělo HFC v televizi a v rádiích. Celkem tedy jde na tříletý projekt 16 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…