Koronavirus: Tlaky vlády mě od očkování ještě více odrazují. Jenže lékař varuje...

21.11.2021 8:41

Končící vláda Andreje Babiše (ANO) od pondělí zpřísní koronavirové restrikce. Služby jako kadeřnictví už budou přístupné jen lidem, kteří v posledním půlroce prodělali nemoc covid-19 nebo jsou očkovaní. Některé Čechy, Moravany a Slezany tím vláda pořádně naštvala. Jenže většina lékařů spoluobčany žádá, aby nevěřili nesmyslům o očkování a přišli si pro některou z vakcín. Zde je důvod.

Koronavirus: Tlaky vlády mě od očkování ještě více odrazují. Jenže lékař varuje...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Představení očkovacího autobusu hlavního města Prahy před budovou magistrátu

V České republice dál významně rostou počty nově covid pozitivních. Za sobotu přibylo přes 14 tisíc nově pozitivních, což je nejvíc za volný den od začátku celé epidemie. V nemocnicích leží s covidem přes 4800 lidí. Počet úmrtí spojených s covidem překonal 32 tisíc. Část lidí rostoucí čísla přiměla k tomu, nechat se proti nemoci covid-19 naočkovat. Další skupinu lidí k tomu dohnala chystaná vládní opatření. Jenže pak je tu i skupinu lidí, kterou tlak vlády znechutil natolik, že se očkovat nedají.

Před stávající podzimní vlnou se nechalo naočkovat asi 60 procent populace. Teď zájem o očkování opět roste. Ale některé lidi tlak vlády, která od pondělí přestane uznávat PCR testy na covid, štve natolik, že se nenechají očkovat. „Tlaky vlády mě od očkování ještě více odrazují,“ uvedla pro server iDNES.cz paní Martina, která stála ve frontě na jednom z testovacích míst.

Ale většina lékařů očkování proti nemoci covid-19 důrazně doporučuje.

„Všichni dosud zemřelí pacienti ve Fakultní nemocnici Motol byli neočkovaní. A v celém Česku leží na jednotkách intenzivní péče v nejtěžším stavu – v ohrožení života – více než 70 procent neočkovaných,“ popsal situaci Lidovým novinám Tomáš Vymazal, přednosta Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny motolské fakultní nemocnice.

V dalších nemocnicích mají podobnou zkušenost.

„Na intenzivních lůžkách jsou ze sedmnácti pacientů očkovaní dva, na ARO na umělé plicní ventilaci není z osmi pacientů očkovaný nikdo,“ popsala skutečný stav ve Fakultní nemocnici Ostrava její mluvčí Petra Petlachová.

Vystupují proto proti lžím, které se o očkování šíří. Očkovaní pacienti sice podle lékařů mohou skončit v nemocnici, ale v průměru stráví v nemocnici jen týden a pak už se doléčí doma. To neznamená, že očkovaný člověk nemůže na covid zemřít. Bohužel může. Ale když už se to stane, tak to podle lékařů bývají nejstarší pacienti s dalšími onemocněními. Naproti tomu mezi neočkovanými v Ostravě bohužel umírali i lidé ve věkové skupině 30 až 59 let.

„Dejte se očkovat, riziko očkování je minimální, riziko těžkého průběhu nemoci u této varianty viru je vysoké. Nedejte se zblbnout antivaxerskou propagandou,“ vzkazuje všem, kteří se ještě očkovat nedali, šéf ARO brněnské „fakultky“ Vladimír Šrámek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…