Koskuba připomněl nepříjemnou pravdu o Babišově hnutí. A Kubera přidal nápad, který by některé strany přivedl ke krachu

06.09.2014 12:15

TÝDEN S KOSKUBOU A KUBEROU Dva muži opačného politického spektra se opět setkávají v pravidelné názorové aréně komentářů uplynulých dnů pro ParlamentníListy.cz. Tentokrát s tématem: Předvolební kampaně a minimální mzda.

Koskuba připomněl nepříjemnou pravdu o Babišově hnutí. A Kubera přidal nápad, který by některé strany přivedl ke krachu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž

Anketa

Doporučujete Skotům odtrhnout se od Velké Británie?

86%
14%
hlasovalo: 11420 lidí

Politické strany zahajují v těchto dnech své předvolební kampaně. Stejně jako v minulých letech se dá tipovat, že velice záhy vzniknou lidovou tvořivostí i určité antikampaně. Jak tipujete, že to bude dlouho trvat, než se objeví ? Kterou stranu tipujete jako první?

„Antikampaň přece už dávno začala. Kupříkladu hnutí ANO ji vede od samého počátku a nikdy nepřestalo. A to proti všem klasickým politickým stranám. Nehledejte v tom, prosím, žádnou uraženost prostého oranžového pěšáka nad tím, že tvrdě válcují i nás. Asi to prostě zabírá. Jenom si dovolím připomenout, že od jejich oslnivého volebního vítězství utekl již skoro rok a je čas na konkrétní výsledky. Nemělo by již pouze zabírat to, že pan první místopředseda vlády vlastně není politik. ‚Jenom‘ nespokojený občan. Já taky, ale tohle v demokracii mohou změnit právě jenom politici. Proto občas sice se skřípáním zubů sloužím, kde sloužím. Politikem jsem já, ale i on. Nemyslím si proto, že jsme zase všichni tolik jiní než ‚oni‘. Ta argumentace by již měla být laciná. Nejde-li opravdu jenom o to, udělat ze země něčí firmu. Tím nechci urážet, jenom upozorňuji,“ reagoval na první téma poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Podle něj tedy i ataky z mnoha stran na premiéra za to, že se na půdě EU při dalších sankcích choval jako státník, ne toliko loutka, jsou další laciná a plochá antikampaň. „Právě jako poslanec Parlamentu České republiky s ohledem na svůj ústavní slib stojím v tomto za ním. Doufám, že jeho postoj - byť jak jinak než bez lidovců posvěcený  vládou - ocení i voliči. Stejně jako doufám, že Praha bude mít za primátora Pražana. Tím nikoho nechci urazit, ale bylo by to normální. A pan ředitel Ludvík jím přeci je,“ poznamenal Koskuba.

Další KOMENTÁŘE UPLYNULÝCH TÝDNŮ 

Kubera: Hlavně ne kampaně na dluh

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) v souvislosti s předvolebními kampaněmi poukazuje na jiný, ovšem důležitější aspekt, než je to, že se kampaně stávají terčem někdy vtipných, jindy až zlých vtípků. Jako vždy za tím vším jsou peníze, i proto se již při těch předcházejících objevovovaly hlasy volající po určité regulaci. Tu ale Kubera, jak je o něm známo, odmítá i v mnoha dalších oblastech.

„Partaje si musí samy přijít na to, že přehnaná kampaň jim volby nevyhraje. Čím více billboardů, tím víc to lidi spíš štve," řekl. A jak vysvětlil již před časem, regulace v kampaních by neměly smysl prostě proto, že by je strany obcházely.

„Samozřejmě, že by se ty věci dělaly pokoutně, jako se to ostatně děje i dnes," dodal a připomněl podezřele nízké náklady, které ČSSD vykázala v jedněch z nedávných voleb, i když její plakáty zaplavily celou republiku.

Řešení situace by viděl Kubera v tom, že by si strany na kampaň nesměly půjčovat, ty neúspěšné a rozhazovačné by tak časem zkrachovaly.

Zvýšení minimální mzdy - pokrok, nebo problém pro zaměstnavatele?

Je to tak - vláda na jednání tripartity jednala o dalším navýšení minimální mzdy – a to o 700 korun, čímž by dosáhla výše 9200 korun. S tímto navýšením však silně nesouhlasí zaměstnavatelé. Prezident svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák po jednání tripartity proto řekl, že se nebude podílet na politických handlech tím, že někdo měnil eurokomisařku za 200 korun v minimální mzdě.

Podle Hanáka totiž bude mít řada oborů s přidáním 700 korun problém a některé budou muset propouštět. Jedná se především o kožedělné, textilní či dřevařské firmy. Zaměstnavatele by navýšení minimální mzdy mělo stát celkem 1,3 miliardy navíc. V čem vidí oba pravidelně ParlamentnímiListy.cz oslovovaní politici klady a v čem případná rizika?

„Přej a bude ti přáno. To by mělo platit mezi lidmi obecně. Natož pak každý politik by měl stát o to, aby nikoliv jenom on, ale hlavně jeho vlastní národ byl co nejbohatší. Jasně, prachy nejsou vše. Ale bez nich se, zvláště v kapitalismu, žije dosti obtížně. Právě po páně Singrově ‚moudré‘ devalvaci koruny, s čímž krom občasné kritiky kupodivu nikdo nic nedělá, je 8 500 korun hrubého měsíčně (a to ještě za práci!) nejen ve srovnání s EU směšně málo. Obávám se, že zvláště mnozí halasní kritici navýšení minimální mzdy vůbec netuší, o čem to je. Já sám bych z tohohle žít zvládl velmi obtížně. Netvrdím sice, že 9 200 je něco velkolepého, ale ‚nemusí pršet, jen když kape‘. Čtenářům si pak dovolím připomenout, že v tomto směru bylo dost dlouho sucho. A kdo byl zahradníkem, si snad pamatují. Osobně to proto vítám. Ale nejsem ekonom. Vše je na dohodě tripartity. A v ní, pokud vím, jsou i zástupci zaměstnavatelů, pro které to opravdu může znamenat problémy. Já to však vyhodnotit neumím. Celý život jsem jenom pouhý zaměstnanec. Omlouvám se,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz na dané téma Koskuba.

Podle něj by se kromě minimální mzdy však měly zvednout jistě i platy některých profesí.

„Byť nejsou sice z pohledu zákona minimální, stojí za starou bačkoru. Kupříkladu naši řidiči sanitek v nemocnici s ohledem na jejich tabulkové platové zařazení mohou dostat klidně jako základ i pouhých 10 500 korun. Zdravotní sestřičky po maturitě, navíc tupým zákonem stejně tupě deklasované z diplomované zdravotní sestry na ‚pouhé‘ zdravotní asistentky, začínají na ‚horentních‘ zhruba 12 tisících korunách. Což je pomalu už jenom 400 euro. Tedy jinde v zemích EU možná méně než životní minimum! To je přeci s ohledem na jejich vzdělání a hlavně nasazení zcela nepřijatelné. To nehovořím o zdejších stále rostoucích cenách za zboží a služby. A tak lze pokračovat. Omlouvám se profesím, na které jsem zapomněl. Nejsem opravdu vševědoucí. Ale nikdy nebudu hloupě bránit tomu, aby lidé za poctivou práci dostali poctivě a dost zaplaceno. Rozhodně si to zaslouží daleko a daleko více než někteří, omlouvám se za to slovo, vlastně ‚parazité‘ věčně s nataženou dlaní. Přitom mnohdy dostanou stejně, nebo dokonce více než ti, co pracují. To je obrovská chyba. Jasně, můžete se zeptat, kde na to vzít? Už jsme o tom mluvili. Kdyby se mnohé nezašantročilo, nerozkradlo, bylo by na to peněz dost a dost. Jenže kdyby jsou chyby. Vím. Snad se jednou dočkáme. Chtěl bych, moc bych chtěl. Snad nemám smůlu…“ uzavřel Koskuba komentář tohoto týdne.

Kubera: Příjemné možná, ale zadlužujeme si tím budoucnost

Pravidelný čtenář komentářů obou politiků již asi postoj senátora Jaroslava Kubery v tomto ohledu dokáže odhalit. Celou záležitost totiž dlouhodobě komentuje tímto vyjádřením: „Je příjemné, že bude zvýšena minimální mzda. Mnoho lidí si ale neuvědomuje, že to bude znamenat další zadlužování státní pokladny.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…