Kosovo: To je síla. Z ČSSD přilétlo, co Petříčka nepotěší. Ne od Foldyny, budete koukat

12.09.2019 12:15

Michal Šmarda, někdejší kandidát ČSSD na ministra kultury, sdílel na svém FB fotky z válečné oblasti. Vyjádřil se totiž ke Kosovu. Výrok Miloše Zemana schvaluje a prý jde o Zemanovo pokání… „Samostatné Kosovo nemělo vzniknout,“ napsal na Facebook. Co napsal dál?

Kosovo: To je síla. Z ČSSD přilétlo, co Petříčka nepotěší. Ne od Foldyny, budete koukat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Michal Šmarda, ještě před několika týdny ohnisko sporů ve vládě, nyní místopředseda ČSSD a zastupitel Nového Města na Moravě a Vysočiny, napsal na Facebooku status o Kosovu. Svůj status nazval „Zemanovo pokání po letech“. A sdílel fotky z válečné oblasti, kde hoří budovy. Celý status zněl následovně:

„Zemanovo pokání po letech

Anketa

Jste pro to, aby ČR zrušila uznání státu Kosovo?

95%
5%
hlasovalo: 16791 lidí

Názor na bombardování Srbska jsem dal jasně najevo už tím, že jsem (ještě jako docela mladej kluk) byl společně s Jaroslavem Foldynou a dalšími přáteli v Bělehradě s humanitární pomocí (v průběhu spojeneckého bombardování podporovaného vládou Miloše Zemana). Později jsme s dalšími kamarády organizovali tábor pro děti postižené válkou. I tehdejší srbská opozice nám tehdy říkala, že by porazili Miloševiče sami, takhle se z tyrana stal téměř národní hrdina.

Samostatné Kosovo nemělo vzniknout. Tím nechci upírat místním lidem právo na sebeurčení, ale tohle bylo porušení pravidel mezinárodního práva, chaos a další semeniště etnické nenávisti.

Rozumím prezidentu republiky Miloši Zemanovi, který chce (zřejmě v rámci jakési invetury svého politického působení) narovnat, odčinit nebo alespoň omluvit některé omyly a chyby, na kterých se spolupodílel. Je to samo o sobě správné, odvážné a úctyhodné.

Bylo by mnohem lepší, kdyby se na tomto postoji naši nejvyšší ústavní činitelé nejdříve většinově shodli, a teprve potom s ním hrdě a sebevědomě vyrazili do světa.

Ale což, to bych asi chtěl po současné politické reprezentaci moc.

Tak třeba příště...

P.S.

Ty fotky vypadají jako z nějaké dětské hry. Nebyla to hra. Ten strach v ulicích a beznaděj jsem zažil naživo. Nepřál bych to nikomu.“

Učitel Honza Hanzlík si však nemyslí, že jde o pokání, a hledá jinou motivaci. Napsal v diskuzi: „Nevím, jestli pokání je to pravé slovo. Upřímné pokání by mělo být motivováno lítostí nad vlastními skutky a mám dojem, že dnes má Zeman motivaci jinou.“

Honza Hanzlík nesouhlasející se Šmardou

Jan Kirschner však napsal: „No, je to smutné, ale srbský spojenec Rusko právě v tyto dny bombarduje nemocnice, civilisty nebo kostely v Sýrii: http://www.christnet.eu/zpravy/29806/opozice_v_syrskem_konfliktu_bylo_poskozeno_pres_120_kostelu.url?fbclid=IwAR1e-SHWVd2YFGaV7DdU4IOmnbwgc2POCGmpzk3g4ZbFQlHMnd5c7tzozqY

Jan Kirschner upozorňující na bombardování kostelů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…