Kosovský zločinec Thači před soudem: Chce umlčet svědky? Hrozí jim smrt, šéfka soudu volá o pomoc

21.04.2021 16:44

“Zmije chce znát identitu chráněných svědků, hrozí jim smrt.” Tato varování přinesla srbská média. Týká se to speciálního soudního procesu v Haagu, který je veden proti někdejšímu kosovsko-albánskému teroristovi a exprezidentovi Kosova Hašimu Thačimu. Dodejme, že Zmije je Thačiho válečná přezdívka.

Kosovský zločinec Thači před soudem: Chce umlčet svědky? Hrozí jim smrt, šéfka soudu volá o pomoc
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Hasim Thaci, přezdívaný Had, patřil v Kosovu mezi neejoblíbenější politiky Madeleine Albrightové. V tisku se mu dokonce přezdívalo "miláček Albrightové".

Během loňského listopadu přišla zpráva, která mnohé pozitivně překvapila. Někdejší vůdce teroristické Kosovské osvobozenecké armády (UČK) a v té době prezident tzv. Kosova Hašim Thači se má zpovídat před speciální soudem v Haagu z válečných zločinů. 

Od té doby uplynulo téměř půl roku a nic moc se zatím nestalo. Na druhou stranu je faktem, že kompletní dokumentace případů a zločinů, kterých se Thači buď přímo dopustil, je z nich podezřelý, anebo je nařídil, není vůbec stručná. 

Sám bývalý prezident samozvaného státu Kosovo se před soudem prohlásil za nevinného. Pak ale přišla žádost jeho advokátů, která mohla působit zdánlivě banálně. Ve skutečnosti by její naplnění mohlo mít fatální následky. Prý kvůli důvěryhodnosti Thačiho obhajoba žádala odhalení identity obětí kosovsko-albánského teroru, které mají před soudem vypovídat. 

Srbská média s odkazem na minulé případy varují, že pokud by soud Thačimu vyhověl, svědci by se octli v přímém ohrožení života. Nejde totiž o nepodložené obavy. 

Před lety u dnes již zaniklého Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) měli své výpovědi přednést svědci, kteří na vlastní kůži zažili teror, mučení, znásilňování a další nelidské zacházení ze strany albánských pohlavárů. Dříve než stihli se svou výpovědí v Haagu vystoupit, za dodnes nevyjasněných okolností byli zavražděni. 

“Hašim Thači prostřednictvím svých právníků vyvíjí tlak na Zvláštní soud v Haagu a tamní prokuraturu, aby zjistil totožnost obětí, které proti němu budou během soudu svědčit. Chce jim zabránit, aby proti němu jakýmkoli způsobem svědčili, a tak téměř každý den zasílá soudu dopisy s žádostí o doručení jmen obětí a svědků,” konstatuje srbský deník Alo.

Podle jeho informací se na speciální haagský soud dosud obrátilo 17 osob, kterým byl udělen status oběti, protože přežily hrůzné zločiny, a jejichž rodinní příslušníci byli zabiti ve válečném konfliktu v jihosrbské provincii Kosovo a Metohije. Před časem bylo rozhodnuto nezveřejňovat totožnost obětí, protože by to ohrozilo jejich bezpečnost. Je obecně známo, že v posledních letech byly zabity desítky svědků zločinů Hašima Thačiho, a proto soud nyní tají skutečná jména obětí, které přežily a vyjádřily svou připravenost svědčit proti tomuto veliteli UČK,” konstatují noviny.

Připomeňme, že aktuální soudní řízení neprobíhá pod taktovkou známého Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii, který v nizozemském Haagu pod hlavičkou Rady bezpečnosti OSN fungoval od první půlky 90. let. Tento tribunál k 31. prosinci 2017 oficiálně ukončil svou činnost. Proces s kosovským exprezidentem a několika dalšími kosovsko-albánskými předáky je veden v rámci speciální soudní komory, kterou zřídilo samotné Kosovo a soudit má podle kosovských zákonů a pravidel. Instituce pouze v Haagu sídlí a soudci budou z jiných zemí. Má to prý zaručit, že se svědci nebudou bát. 

Obžaloba, které čelí, má celkem deset bodů a čítá i obvinění z 98 vražd či zločiny na stovkách zajatců. Součástí široké obžaloby jsou i ta nejhorší provinění - válečné zločiny a zločiny proti lidskosti.

Předsedkyně soudu Ekaterina Trendafilova již dříve požádala diplomaty Evropské unie, aby pomohli bojovat proti kampani, jež má podkopat práci speciálního soudu a zachovat bezpečnost chráněných svědků. 

Prozatímní úřady v Kosovu řízené tamními albánskými politiky pro tento rok vyčlenili částku 17 milionů eur, která je určena jako finanční podpora jejich lidem, kteří v Haagu čelí obvinění. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…