Koudelku opustil klíčový muž. Prý měl být šéfem BIS místo něj

04.08.2020 9:34

Podle informací Českého rozhlasu odchází jak od Bezpečnostní informační služby, tak od Úřadu pro zahraniční styky a informace klíčoví pracovníci. Co je k tomu vedlo? Zde jsou možné důvody.

Koudelku opustil klíčový muž. Prý měl být šéfem BIS místo něj
Foto: bis.cz
Popisek: Odznak BIS

BIS a ÚZSI prý opouštějí důležití pracovníci, kteří řídili operace v terénu a analyzovali získané informace. Jedním z nich je šéf analytiky BIS Jiří Rom. Od ÚZSI odchází dosavadní šéf jejích operací – důstojník s iniciály P. K., jehož celé jméno odmítá veřejnoprávní rozhlas zveřejnit s odvoláním na citlivost dosavadní práce tohoto důstojníka.

Ze stejného důvodu se ani jedna z tajných služeb k uvedeným informacím nevyjádřila.

Bez zajímavosti přitom nejsou ani okolnosti, za kterých oba důstojníci odcházejí. Za působení končícího šéfa operací rozvědky totiž probíhaly akce, kvůli kterým je nyní obviněn někdejší náměstek služby Zdeněk Blahut. Vyšetřovatelé ho viní z fiktivního nákupu odposlouchávacích zařízení, které měla služba zaplatit, ale nikdy je nedostala. Škodu kriminalisté vyčíslili na 200 milionů korun,“ uvedl rozhlas s tím, že Blahut jakákoli pochybení soustavně odmítá.

Rom prý možná odchází kvůli jistému napětí mezi ním a ředitelem BIS Michalem Koudelkou. Rom totiž po odchodu Jiřího Langa z čela BIS patřil mezi kandidáty na jeho místo, ale to nakonec získal právě Koudelka a Rom přišel zkrátka. 

Ani u jednoho z odcházejících důstojníků není jasné, co budou dělat dál. Disponují celou řadou citlivých informací, jejichž vyzrazení není v zájmu státu. Nebrzdí je konkurenční doložky. Podle poslance ODS Marka Bendy se prý o jejich zavedení do smluv kdysi uvažovalo, ale dosud na ně nedošlo a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v tuto chvíli s jejich zavedením ani nepočítá. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…